«Κοιτώντας στη Μεσόγειο, θα δεις στοιχεία της ίδιας ιστορίας. Πώς το ευρώ όχι μόνο απέτυχε στον σκοπό του, αλλά κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο προοριζόταν», λέει.
Με ένα συγκλονιστικό άρθρο, ανάλογο με αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Paul Craig Roberts, ο Βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών και βασικός υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πριν μερικές ημέρες βρέθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα για διακοπές, έγραψε ένα άρθρο «καταπέλτη» στην «Telegraph» για την Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει επίσης «τελειωμένη» κι επίσης θεωρεί ότι για την εξέλιξη ευθύνονται εν μέρει οι Ελληνες που δεν υπεράσπισαν την χώρα τους, όπως έπρεπε.
Tώρα έχουν εκχωρήσει τα έσοδα από την δημόσια περιουσία μέχρι το 2115 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (αυτό και σε ότι αφορά τα μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες είναι εύκολο αντιληπτό το τι σημαίνει…), έχουν αποδεχθεί το αγγλικό δίκαιο ως ρυθμιστικό πλαίσιο για τις διαφορές τους με τους δανειστές, αντικαθιστώντας το ελληνικό δίκαιο, που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε διαφορά θα εκδικάζεται στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα, κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του PSI κλπ. κλπ.
Τί αναφέρει το συγκλονιστικό άρθρο:
«Μπορεί βλέποντας τις πολύβουες μαρίνες και τα γεμάτα εστιατόρια, να έχεις πειστεί ότι η κρίση του ευρώ έχει φτάσει στο τέλος της. Ότι ο καλός κύριος Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρήκε τη λύση, το ευρώ πλέον είναι υγιές, και οι χώρες της Μεσογείου είναι στον δρόμο της ανάκαμψης.
Και τότε ίσως αναρωτηθείς αν έχουν δίκιο όταν λένε ότι ότι η προσωρινή ανάκαμψη του ευρώ αποδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ποντάρει στο να μείνει πιστό στις Βρυξέλλες, κάνοντας ακριβώς ότι μας πει η ΕΕ, ακόμη κι όταν δεν θα έχουμε επιρροή στις όποιες αποφάσεις. Αν αυτό το συμπέρασμα σου μετά από μία εβδομάδα στο ήλιο, τότε ήπιες πολλή ρετσίνα.
Η κρίση του ευρώ είναι μακριά από το να τελειώσει. Το ενιαίο νόμισμα παραμένει καταστροφικό και είναι πολύ πιθανό μία μέρα να καταρρεύσει».
Συνεχίζοντας ο Βρετανός πρώην υπουργός βάζει στην εξίσωση και την Ελλάδα: «Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μάθημα για την τρέλα κάθε χώρας που επιτρέπει να δέχεται μπούλινγκ από τους διαπραγματευτές της ΕΕ. Αν οδηγήσεις σε οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική πόλη μακριά από τα τουριστικά σημεία, θα δεις σε κάθε κτήριο που έχει μπει λουκέτο και σε κάθε σπασμένο τζάμι την απελπισία και την απόγνωση της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία σε τρία χρόνια, από το 2010 γνώρισε μείωση από 80.000 εργοστάσια, σε 57.000.
Στα γκράφιτι στους τοίχους μπορείς να δεις την οργή μιας χαμένης γενιάς νέων ανθρώπων που ακόμη αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να βρουν δουλειά. Η ανεργία είναι ακόμη στο 20%, η οικονομία είναι ακόμη 25% χειρότερη από το 2008 και υπάρχει ένα απίστευτο 35% ανθρώπων που ζουν στην απόλυτη ανέχεια».
Ο Τζόνσον το πάει ακόμη παραπέρα: «Η τραγωδία των Ελλήνων ήταν ότι ποτέ δεν είχαν τα κότσια να πουν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να πάνε στα τσακίδια».
Τονίζει δε ότι «όταν η Ευρώπη αποφάσιζε να επιβάλει το μνημόνιο στην Ελλάδα, δεν σκεφτόταν τη χώρα και τους πολίτες της. Σκεφτόταν μόνο την ΕΕ.
Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στην τρομακτική θέση να διαπραγματεύεται με ανθρώπους που δεν νοιάζονταν για τα συμφέροντά της, αλλά θεωρούσαν ότι θα ήταν πολιτικά χρήσιμο να κάνουν την Ελλάδα παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες, και με το να κάνουν τη χώρα να υποφέρει θα απέτρεπαν οποιονδήποτε μελλοντικά θα έμπαινε σε πειρασμό να διαφοροποιηθεί από τις Βρυξέλλες».
Στη συνέχεια αναφέρει ότι δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, το πρότζεκτ της ΕΕ να σώσει το ευρώ με κάθε αντίτιμο πέτυχε, και ότι η Ελλάδα αποτελεί πλεόν μία οικονομική αποικία της Γερμανίας, με οικονομία όμως που βρίσκεται καταχρεωμένη. «Κοιτώντας στη Μεσόγειο, θα δεις στοιχεία της ίδιας ιστορίας. Πώς το ευρώ όχι μόνο απέτυχε στον σκοπό του, αλλά κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο προοριζόταν», λέει.
«Κοιτάξτε τον εξευτελισμό της Ελλάδας, μέλους της ΕΕ, και αναρωτηθείτε πώς θα νομοθετήσει η Ένωση με τον Ηνωμένο Βασίλειο εκτός, όταν δεν θα μπορούμε πια να να κάνουμε τίποτα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από το βάρος αυτών των κανονισμών.
Η ελληνική ταλαιπωρία συνεχίζεται και το μάθημα είναι ξεκάθαρο. Όπως εξήγησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, η τραγωδία των Ελλήνων ήταν ότι ποτέ δεν μπόρεσαν να πουν στους Ευρωπαίους να πάνε στα τσακίδια. Δεν μπόρεσαν ποτέ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να τρέξουν την οικονομία προς όφελος των ψηφοφόρων.
Αυτό θα ισχύσει και για τη Βρετανία. Ένα ήπιο Brexit, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούλιο στο Τσέκερς, επιμένει ο Τζόνσον, θα κάνει τη χώρα υποτακτική στην Ε.Ε. και θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να συνθλίψουν τη βρετανική οικονομία.
«Κοιτάξτε την ταπείνωση της Ελλάδας, ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.», σχολιάζει με νόημα ο πρώην υπουργός στην εβδομαδιαία του στήλη στην «Telegraph», υπογραμμίζοντας ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Ελλάδα αποτελεί «ένα μάθημα της απόλυτης παραφροσύνης για όποια χώρα επιτρέπει να γίνεται αντικείμενο εκφοβισμού από τους Ευρωκράτες».
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Είναι γραμμένη σε γκράφιτι σε όλη την Ελλάδα. Γιατί, λοιπόν, προτείνουμε να μετατρέψουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στον παντοτινό μαλ… των Βρυξελλών;» καταλήγει ο Τζόνσον.
Διαβάστε, επίσης:Moody’s: Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει τον… Σίσυφο