Η NASA βλέπει το Opportunity αλλά δεν το «ακούει»

Είναι μια μικρή, λευκή κηλίδα στο κέντρο του κρατήρα της Κοιλάδας της Επιμονής, όπως το διακρίνει ένας δορυφόρος σε απόσταση 267 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη: η NASA βλέπει το ρομποτικό όχημα Opportunity, όμως εξακολουθεί να μην το “ακούει” από τις 10 Ιουνίου.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter κατάφερε στις 20 Σεπτεμβρίου να τραβήξει μια φωτογραφία της ζώνης όπου “κοιμάται” το όχημα από τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, μια γιγαντιαία αμμοθύελλα που κράτησε μήνες έπληξε όλο τον κόκκινο πλανήτη.

Το Opportunity διέκοψε τη λειτουργία του τον Ιούνιο καθώς δεν ήταν δυνατόν να φορτιστούν τα ηλιακά πάνελ του, λόγω της σκόνης που έκρυβε το φως του Ηλίου. Οι μηχανικοί της NASA ήλπιζαν ότι οι μπαταριές του θα διατηρούσαν αρκετή ενέργεια για να το “ξυπνήσουν” μόλις κόπαζε η θύελλα.

Όμως η αμμοθύελλα πέρασε και η NASA εξακολουθεί να μην έχει καμία επαφή με το “Oppy” όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά, το “αθάνατο” ρομπότ αφού η αποστολή του, που ξεκίνησε το 2004, επρόκειτο να κρατήσει μόλις 90 ημέρες.

Η επιφάνεια του πλανήτη διακρίνεται καθαρά στη δορυφορική φωτογραφία, όπου ξεχωρίζει το ανάγλυφο της Κοιλάδας. Στις 31 Αυγούστου η διαστημική υπηρεσία έδωσε περιθώριο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το Opportunity. Αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία χωρίς να “μιλήσει”, το ρομπότ θα κηρυχθεί και επισήμως “νεκρό”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεράστια αμμοθύελλα στον Άρη απειλεί το Opportunity

ΝΑΣΑ: Προθεσμία 45 ημερών για να «σώσουν» το Opportunity

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε τη διαστημική βάση που οραματίζεται στον Άρη