«Θα είναι εθνική ήττα και φυγομαχία για την ελληνική κυβέρνηση αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Μαζί το Σαββατοκύριακο».
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Mην ξεχνάμε ότι έχουμε μια πολυκομματική κυβέρνηση και επομένως είναι λογικό να γίνονται τέτοιες συναντήσεις και να ξεκαθαρίζουμε τη στάση μας ανάλογα με τα θέματα που συζητάμε»
Η συνέντευξή του:
Δημ: Υπήρξε μια διαφορά με την χθεσινή συνάντηση γιατί τέθηκε και ένα ορόσημο, ο Μάρτιος…
Οπωσδήποτε υπάρχει μια συγκεκριμένη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο κομμάτων και αυτό, προφανώς, πάντα θα δίνει αφορμές, ειδικότερα, μάλιστα, τώρα που πλησιάζει ο καιρός για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Προσωπικά, δεν βλέπω κάτι το ιδιαίτερο σ’ αυτή τη συνάντηση. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που θα έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή, εφόσον περάσει το δημοψήφισμα και εφόσον γίνει η συνταγματική αλλαγή στη γείτονα χώρα. Οι γείτονες κάνουν αλλαγή του συντάγματος, δεν ψηφίζουν απλά μια συμφωνία. Αλλάζουν το όνομα της χώρας τους, αλλάζουν σύνταγμα, αλλάζουν σύμβολα…Είναι μια βαριά συμφωνία.
Ο Ζόραν Ζάεφ κάνει την προσπάθειά του και μερικές φορές υπερβαίνει τα εσκαμμένα, αλλά να ξεκαθαρίσουμε πως ότι και να λέει αυτή τη στιγμή μιλάει σαν πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό είναι το συνταγματικό της όνομα με το οποίο ο κ. Σαμαράς το 1991 υπέγραψε εμπορικές σχέσεις. Τώρα εκ των υστέρων εμείς τροποποιούμε την ονομασία.
Ο κ. Ζάεφ θέλει να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας του. Θέλει να ξεκαθαρίσει ότι η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στη σλαβική διάλεκτο, θέλει να ξεκαθαρίσει ότι προέρχονται από σλαβική φυλή .. από κει και πέρα θα προσδιοριστεί και γεωγραφικά η χώρα αυτή, με βάση και τη συνθήκη του 1913, όταν τέλειωσαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Αυτή η χώρα είναι μέρος της ενότητας της Μακεδονίας που εμείς κατέχουμε το 50% .
Δημ: Υπάρχει η πλειοψηφία;
Mια κυβέρνηση πέφτει όταν χάνει την δεδηλωμένη, όταν 151 βουλευτές ψηφίσουν για να πέσει η κυβέρνηση. Το αν πέσει ή όχι μια κυβέρνηση εξαρτάται και από άλλα ζητήματα και όχι μόνο από το Μακεδονικό. Εξαρτάται από την οικονομία, από το κατά πόσον τα άλλα κόμματα θέλουν να πάνε γρήγορα σε εκλογές για δικούς τους λόγους.. άρα, αν 151 βουλευτές καταψηφίσουν την κυβέρνηση, είναι φανερό ότι η χώρα πηγαίνει σε εκλογές.
Από κει και πέρα, θεωρώ, ότι θα ήταν μεγάλη εθνική ήττα να μην περάσει η συμφωνία από την Βουλή και θα ήταν μεγάλη φυγομαχία για την δική μας τη Βουλή να παραπέμψει το Μακεδονικό σε επόμενη βουλή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συμβαίνει σήμερα, και ειδικά αυτό θα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στους Μακεδονομάχους.. σήμερα, έρχονται στην Ελλάδα, παντρεύονται, συνεταιρίζονται, εμπορεύονται,παραθερίζουν, με διαβατήρια που γράφουν Μακεδονία, σκέτο.
Αυτή τη στιγμή έχουμε «Μακεδόνες» στα βόρεια σύνορά μας και αν δεν το κατανοήσουμε η Ελλάδα υφίσταται εθνική ήττα.
Τονίζω ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να εμποδίσουμε την είσοδο αυτής της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.
Δημ: Στην περίπτωση που ο καταλύτης για την κυβέρνηση είναι η μη περικοπή των συντάξεων, θα πάμε σε εκλογές;
Ξαναλέω ότι μια κυβέρνηση πέφτει αν την καταψηφίσουν 151 βουλευτές. Προσωπικά δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί στην παρούσα βουλή. Το θέμα με τις συντάξεις ήταν ένα ζήτημα που εμείς δεν υποστηρίξαμε και δικαιωθήκαμε στην πράξη. Στους δανειστές μας λέμε, ότι έχουμε νοικοκυρέψει τα οικονομικά μας, έχουμε άνετο δημοσιονομικό περιθώριο και με την περικοπή των συντάξεων δεν θα υπάρχει αναλογιστικό αποτέλεσμα… θα είναι μια αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα του ασφαλιστικού.
Το ευχολόγιο του 2015 που προέκυπτε από το μύθευμα του 2014 ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3%, το ζήσαμε όταν έκλεισαν οι ισολογισμοί τον Μάρτιο του 2015- εμείς είμασταν 3 μήνες κυβέρνηση τότε- και είδαμε πλέον τι παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά… ένα πλεόνασμα ισχνό, της τάξης του 0,4% που δεν κάλυπτε ούτε κατά διάνοια τις υποχρεώσεις της χώρας, με ένα spread πάνω από 6% στα δεκαετή ομόλογα…λοιπόν, μην λέμε φαντασιώσεις.
Η Ελλάδα στο τέλος του 2014 είχε υποχρεώσεις πάνω από 22 δις και τα χρήματα που θα έπαιρνε, αν είχε κλείσει την αξιολόγηση, θα ήταν 7 δις.
Φαντασιώσεις του τύπου ότι η Ελλάδα ως δια μαγείας θα είχε τακτοποιήσει τα οικονομικά, θα είχε βιομηχανική παραγωγή και όλα αυτά που χρειάζεται μια χώρα για να πατήσει στα πόδια της, ήταν αφηγήματα της κυβέρνησης Σαμαρά που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και το «σκάσανε». Έκανε δυο μήνες νωρίτερα την εκλογή του ΠτΔ για να μην σκάσει το κανόνι στα χέρια του.
Διαβάστε, επίσης:Μεγάλη δημοσκόπηση PULSE: Μάτι και Σκόπια «καίνε» την κυβέρνηση – 9,5% η διαφορά με τη ΝΔ