Για σεξουαλικό σκάνδαλο κατηγορείται γνωστός Φλαμανδός καλλιτέχνης

Γεννημένος στην Αμβέρσα το 1958, ο Φάμπρ είναι χορογράφος, καλλιτέχνης των πλαστικών τεχνών και θεατρικός σκηνοθέτης. Η τέχνη του θεωρείται προκλητική και περιλαμβάνει θεάματα τα οποία θίγουν ανοικτά το θέμα της σεξουαλικότητας.

Ο Γιάν Φάμπρ, ο οποίος είχε προκαλέσει σάλο για την παράστασή του «Mount Olympus» και την περίφημη σκηνή με τα «Παλλόμενα Πέη», ενώ στο ελληνικό κοινό έγινε γνωστός για το διορισμό του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά τις αντιδράσεις για το βελγικής ταυτότητας πρόγραμμα που ετοίμασε.

Στα τέλη του 2015 ο Φλαμανδός καλλιτέχνης αποδέχεται την πρόταση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, να αναλάβει τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Τον Φεβρουάριο του 2016 τοποθετήθηκε και επισήμως στο τιμόνι του φεστιβάλ.

Τα σχέδιά του όμως για την διοργάνωση εκείνης της χρονιάς ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς κατηγορήθηκε για «βελγοποίηση» του φεστιβάλ με την απόφασή του να αφιερώσει όλες τις εκδηλώσεις στη γενέτειρά του.

Οι πρώτες γκρίνιες ξεκίνησαν με την πρόταση να ξεκινήσει η διοργάνωση με δική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στη συνέχεια θα διαβάζονταν γραπτά του και, στο τέλος θα παρουσιαζόταν η παράστασή του, «Preparatio Mortis».
Η πρόταση αυτή άναψε φωτιές τόσο στον εγχώριο καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και πολιτικές αντιδράσεις.

Μετά και από τον σάλο γύρω από το Mount Olympus, και την προοπτική να ανέβουν τα «Παλλόμενα Πέη» στην Επίδαυρο, ο Γιάν Φάμπρ άρχισε να γίνεται, μέσα σε ελάχιστες ώρες, persona non grata, μέχρι που τελικά υπέβαλε την παραίτησή του.

«Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά». Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων με εμφανή διάθεση ειρωνείας στην επιστολή της παραίτησής του.

Και τώρα, ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες παραστάσεις του, καλλιτέχνης Γιάν Φάμπρ επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς κατηγορείται για σεξουαλικές ταπεινώσεις και σεξουαλικό εκβοφισμό.

Το κείμενο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ολλανδόφωνου περιοδικού τέχνης recto:verso. Οι πρώην συνεργάτες καταγγέλλουν ότι συστηματικές «παρενοχλήσεις» από την πλευρά του φλαμανδού καλλιτέχνη.

«Η ταπείνωση ήταν καθημερινό ψωμί»

Η επιστολή υπογράφεται κυρίως από γυναίκες, ενώ οκτώ εξ αυτών τον καταγγέλλουν επώνυμα.

«Η ταπείνωση ήταν καθημερινό ψωμί» στους κόλπους του θιάσου Troubleyn, αναφέρουν, διευκρινίζοντας ότι προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και επιχειρούσε τότε μια «σεξουαλική προσέγγιση».

Μάλιστα, σε ορισμένους συνεργάτες προσφέρθηκε ένα σημαντικό ποσό μετά τις συναντήσεις αυτές. Όσοι αρνούνταν τα χρήματα, έβλεπαν τον ρόλο τους να περιορίζεται στις παραστάσεις.

Έκανε σεξιστικές παρατηρήσεις για το σώμα των χορευτών

Μάλιστα, ο δημιουργός της παράστασης «Mount Olympus» κατηγορείται ότι ταπείνωνε γυναίκες κατά τις πρόβες, κάνοντας σεξιστικές παρατηρήσεις ενώπιον όλων για το σώμα τους. Μερικοί από τους υπογράφοντες αναφέρουν πως υπήρξαν θύματα και άλλοι μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών.

Ο Φάμπρ αρνείται τις κατηγορίες

Στο ίδιο περιοδικό, το recto:verso, ο Γιαν Φαμπρ απαντά αρνούμενος τις κατηγορίες σε βάρος του.

«Εδώ δεν υποχρεώνουμε κανέναν και καμία να κάνει πράγματα που θεωρεί πως υπερβαίνουν τα όριά του», γράφει, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει πραγματικά τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ενώ αμφισβητεί επίσης κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά.

 

Πηγή: The President.gr, Πρώτο Θέμα, Wikipaidia

Διαβάστε, επίσης:RACHID TAHA: Πέθανε από καρδιακή κρίση σε ηλικία 59 ετών [picks]