Κλειστή για το κοινό παραμένει μέχρι νεοτέρας η διάσημη παγκοσμίως παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο μετά τη χθεσινή κατολίσθηση βράχων. Το «Ναυάγιο» θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας.
Η παραλία είναι αποκλεισμένη όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. «Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου» τόνισε, σημειώνοντας πως αναμένονται γεωλόγοι στο νησί και εκείνοι θα κρίνουν πότε θα είναι ξανά προσβάσιμη.
Ερωτηθείς για το αν θα είναι προσβάσιμη η παραλία τις επόμενες μέρες, αρκέστηκε να απαντήσει ότι, «υπάρχουν και άλλες παραλίες, για να απολαύσουν τις επόμενες μέρες οι τουρίστες». «Αυτό το γεγονός μας αναγκάζει να πάρουμε περισσότερα μέτρα», τόνισε ο δήμαρχος.
H ανησυχία είναι έκδηλη και εκφράζεται από τοπικούς φορείς καθώς ο φόβος πως η παραλία μπορεί να κριθεί ακατάλληλη λόγω επικινδυνότητας θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό στο νησί. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως έχουν ήδη γίνει προειδοποιήσεις από την πλευρά τους και για άλλα επίφοβα, για κατολισθήσεις, σημεία.
«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η ‘ζωνοποίηση’ των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται». Επιστήμονες και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας εξηγούν ότι η αποκόλληση βράχων που σημειώθηκε στην παραλία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους που τελικά έγινε πραγματικότητα. Όπως επισημαίνει στα ΝΕΑ, ο δρ. Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος – σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, οι ειδικοί έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους.
«Τα πετρώματα σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά ως τη Λευκάδα είναι μη συμπαγή, επειδή έχουν καταπονηθεί από τις πολλές και ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή. Ακόμη και σε σημεία όπου τα πετρώματα φαίνονται σταθερά, επιμέρους τμήματα είναι θρυμματισμένα. Επτά συνολικά είναι οι τραυματίες που οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά την πτώση βράχων που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την πυροσβεστική, στο σημείο μετέβησαν οκτώ πυροσβέστες από την τοπική υπηρεσία προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες στο σημείο, καθώς και άλλοι δέκα από την 6η ΕΜΑΚ μαζί με διασωστικό σκύλο. Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με Super Puma και 9 διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.
Πηγή:lifo – Ant1 -ΣΚΑΪ-ΝΕΑ
Διαβάστε, επίσης:Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της κατολίσθησης στη Ζάκυνθο