Μιλώντας στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» του Πρακτορείου, η κ. Τσολάκη ανέφερε ότι «Οι φάκελοι άνοιξαν στις 27 Αυγούστου και τα κέντρα Ημέρας είναι σε Κοζάνη, Ιωάννινα (όπου δεν υπήρχαν μέχρι τώρα Κέντρα Ημέρας), Λάρισα, Καλαμάτα, όπου εκεί θα γίνει και οικοτροφείο για ασθενείς τελικού σταδίου, όπως επίσης οικοτροφείο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης ένα ακόμη κέντρο ημέρας θα γίνει είτε στην Κόρινθο, είτε στην Πάτρα. Έχουν κατατεθεί οι φάκελοι στην διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, και έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή την εξέταση τους, γιατί για καθένα από αυτά τα Κέντρα κατέθεσαν υποψηφιότητα περισσότερες από μία ΜΚΟ. Επομένως οι αρμόδιοι θα επιλέξουν την καλύτερη υποψηφιότητα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Όλη αυτή η προσπάθεια αποτελεί μεγάλη πρόοδο για την Ελλάδα, καθώς οι δομές για την άνοια είναι πολύ λίγες, τονίζει η κ. Τσολάκη και συμπληρώνει: «Φιλοδοξία του Εθνικού Παρατηρητηρίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ είναι να δημιουργηθεί σε κάθε μεγάλη πόλη ένα Κέντρο Ημέρας».
Για τη χρηματοδότηση αυτών των δομών η κ. Τσολάκη αναφέρει, ότι στην αρχή γίνεται με χρήματα της ΕΕ, δηλαδή με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2013-2020, και στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας.
Τελευταία μελέτη για την Ελλάδα διαπιστώνει ότι ένα 5% του πληθυσμού έχει άνοια, σύμφωνα με την καθηγήτρια Νευρολογίας. «Γενικά φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών διεθνώς, κι ενώ το 2015 η Παγκόσμια Εταιρεία Αλτσχάιμερ έλεγε ότι είχαμε 47 εκατομμύρια, στη φετινή της αναφορά, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ που διανύουμε, μας λέει ότι τώρα πια έχουμε 50 εκατομμύρια ασθενείς και το 2050, θα φτάσουν τα 150 εκατομμύρια, και όχι τα 130 όπως υπολογιζόταν στην αναφορά του 2015». Η αύξηση των ασθενών όπως τονίζει η κ. Τσολάκη αποδίδεται στην αύξηση του μέσου όρου ζωής και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Διαβάστε, επίσης:Η απομάκρυνση των γηρασκόντων κυττάρων δίνει ελπίδες για τη θεραπεία της άνοιας