Ο κ. Καπάκης, προήρχετο μεν από το σώμα της Πυροσβεστικής, αλλά είχε ελάχιστες επιχειρησιακές γνώσεις από τις μάχες κατά των πυρκαγιών. Το μεγαλύτερο μέρος του υπηρεσιακού του βίου το πέρασε στα γραφεία της Πυροσβεστικής, όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής Δημοσίων και Διεθνών σχέσεων, εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση».
Πώς λοιπόν και με ποια κριτήρια αξιολογήθηκε ότι αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να είναι ο αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα; Αυτός δηλαδή που θα συντόνιζε και διοικούσε τις υπηρεσίες της πολιτείας για να προστατέψει τους πολίτες από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές;
Υπάρχει μία φράση στο βιογραφικό του, που δίνει –πιθανώς- την απάντηση στο ερώτημα γιατί του δόθηκε η θέση αυτή: Ο κ. Καπάκης είναι στέλεχος της πολιτικής κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», που ίδρυσε ο κ. Νίκος Κοτζιάς και έχει υπαρχηγό τον κ. Ν. Τόσκα. Ο τελευταίος, μόλις έγινε υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήρε και τον «κολλητό του» από την κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» για να τον έχει δίπλα του!
Να σημειωθεί πως ο κ. Καπάκης υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, 14 ημέρες μετά τη φωτιά στο Μάτι.
Η επίσημη ανακοίνωση είχε αναφέρει τα εξής:
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Ανακοίνωση
Παραίτηση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας
Αθήνα, 06 Αυγούστου 2018
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, επισκέφθηκε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, και υπέβαλε την παραίτησή του.
Διαβάστε, επίσης:Β. Λεβέντης: «Σοβαρός λόγος για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές είναι το Σκοπιανό»