Στην προφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του αναφέρεται μερίδα του γερμανόφωνου Tύπου.
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στη σύλληψη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου: “Λόγω ενδείξεων ότι έλαβε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα, η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε προφυλακιστέο τον πρώην έλληνα υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση η δικαιοσύνη εντόπισε σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού 2,8 εκ. ελβετικά φράγκα (2,45 εκ. ευρώ).
Ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Η δικαιοσύνη εκτιμά ότι πρόκειται για μίζες που σχετίζονται με την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού”.
Στην εφημερίδα Handelsblatt για το ίδιο θέμα αναφέρεται ότι “ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός αρνείται τις κατηγορίες. Μετά την απόφαση της δικαιοσύνης δήλωσε στους ρεπόρτερ ότι η δίωξή του έχει πολιτική σκοπιμότητα.
Οι κατηγορίες:
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες «απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές.
Κατά την κατηγορία, οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι 7 – στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς, πάντα σύμφωνα με την κατηγορία, χρησιμοποήθηκαν 35 «υπολογοριασμοί» δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να «χάνεται» κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Η χαρτογράφηση των κινήσεων αυτών, φαίνεται να κατέδειξε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία, και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης, ότι μέρος χρημάτων των επίμαχων υπολογαριασμών κινήθηκαν για αγορά χρυσού και ασημιού.
Σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου έχει συνταχθεί από τις ανακριτικές αρχές κατηγορητήριο 800 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο το ποσό της παράνομης νομιμοποίησης ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ ενώ η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρώτη νύχτα:
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η κ. Κουράκου θα κρατηθεί σε κελί του τμήματος των γυναικείων φυλακών με άλλες συγκρατούμενες ενώ, ο σύζυγός της θα κρατηθεί μόνος στην πτέρυγα που είχε φτιαχτεί για την υπόθεση της 17Ν. Οι ώρες προαυλισμού αυτής της πτέρυγας, η πρόβλεψη είναι να είναι διαφορετικές από εκείνες του υπόλοιπου σωφρονιστικού καταστήματος.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας κρατείται σε κελί της 17 Νοέμβρη, ενώ η σύζυγός του σε κελί όπου διαμένουν ακόμη εννέα κρατούμενες, ωστόσο σήμερα Πέμπτη θα επιχειρηθεί η μεταφορά της σε κελί με μικρότερο αριθμό εγκλείστων.
Το καθημερινό πρόγραμμα παραμονής του Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή περιλαμβάνει προαυλισμό από τις 08.00 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, στη συνέχεια θα επιστρέφει στο κελί του για την καθιερωμένη καταμέτρηση και έπειτα θα ακολουθεί ο απογευματινός προαυλισμός.
Τη Σταυρούλα Κουράκου επισκέφθηκε στενή της φίλη, προκειμένου να της παραδώσει προσωπικά της αντικείμενα, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν ούτε οι δικηγόροι του ζεύγους ούτε κάποιος άνθρωπος από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Το πρώτο δείπνο του Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή περιελάμβανε ζυμαρικά.
Επιμέλεια: Έπη Τρίμη
Διαβάστε, επίσης:ΝΔ: Ο δικαστικός έλεγχος του Γ. Παπαντωνίου να φτάσει μέχρι τέλους