Σε σκηνικό πόλωσης με καταγγελίες για δωροδοκίες και εκβιασμούς βουλευτών η πρόταση του Ζόραν Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια πέρασε με 80 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών. H υπερψήφιση της πρότασης Ζάεφ δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ελληνική κυβέρνηση, αφού φέρει προ των ευθυνών του τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.
Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε την Παρασκευή για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», κάνοντας ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα που διαρκούσε δεκαετίες και ανοίγοντας μια πόρτα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αναφέρει το ρεπορτάζ της Telegraph.
Η αναγκαία πλειοψηφία επετεύχθη ύστερα από μια εβδομάδα τεταμένων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων στο Σκόπια, όπου δεν ήταν σαφές μέχρι την τελευταία στιγμή αν η κυβέρνηση μπορούσε να εξασφαλίσει τις ψήφους από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα προωθηθούν οι τροποποιήσεις για την ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο Σύνταγμα, μετά τις οποίες θα απαιτηθεί μια ακόμα άλλη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να κατοχυρωθούν οι αλλαγές.
Με τη συμφωνία, την οποία ο Ζάεφ συνήψε με τον Έλληνα ομόλογό του τον Ιούνιο, το βαλκανικό κράτος θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία» σε αντάλλαγμα της υπόσχεσης της Αθήνας να σταματήσει να εμποδίζει την είσοδό του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Διαβάστε, επίσης:Ν. Κακλαμάνης: «Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος παίζουν θέατρο σκιών»