Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου σε ισχύ παραμένουν οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες κ.ο.κ, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, αλλά προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται υπό την προϋπόθεση θα είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό ή με θα έχουν ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού των κρατουμένων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πλεονάζουν κατά 1000, με σοβαρές όπως αναφέρει το υπουργείο επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση τους.
Με νέο νομοθέτημα εισάγονται αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση, καθώς αν ο κρατούμενος που αποφυλακίστηκε τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής. Για ορισμένα, ωστόσο, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Με τις ρυθμίσεις αυτές το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «συνεχίζει μια ισορροπημένη αντεγκληματική πολιτική η οποία κατά την κράτηση εστιάζει στην ασφάλεια και την ανθρωπιστική μεταχείριση, ενώ μετά την αποφυλάκιση δίδει έμφαση στην επανένταξη και την προφύλαξη από την υποτροπή. Άλλωστε τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομία δείχνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, στα σοβαρά εγκλήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί) καταγράφεται είτε μείωση είτε σταθεροποίηση».
Χρήση του νόμου περί αποσυμφόρησης των φυλακών φέρονται να είχαν κάνει όλοι ή μέρος των σεσημασμένων κακοποιών που εισέβαλλαν οπλισμένοι χτες το πρωί σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο με σκοπό να ληστέψουν ηλικιωμένο ζευγάρι. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εξ αυτών έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να ξεφύγει από την καταδίωξη των αστυνομικών, οι δύο συνελλήφθησαν και ο τέταρτος κατάφερε να διαφύγει, αφού πέρασε 14 ώρες κρυμμένος σε ντουλάπα.
Είναι η ίδια ευνοϊκή ρύθμιση που είχαν εκμεταλλευτεί και οι ληστές που εισέβαλλαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 2015 σε σπίτι επιχειρηματία στην Ύδρα, αφήνοντάς τον νεκρό από εσωτερική αιμορραγία, έμφραγμα και ασφυξία, αλλά και ο υπήκοος Αφγανιστάν που βίασε και σκότωσε τη 19χρονη στη Γερμανία, όπου είχε διαφύγει.
Με χρήση αυτού του νόμου αφέθηκε το 2016 ελεύθερος και ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, που είχε καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε δολοφονία αλλά και την απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό, για προστασία και λαθρεμπόριο. Από τα 21 χρόνια που του αναλογούσαν, εξέτισε τα 8.
Διαβάστε, επίσης:Γ. Δραγασάκης: Δε βοηθούν η καταστροφολογία και ο μηδενισμός