Σ. Φάμελλος: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια είναι διφορούμενο

«Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα είναι διφορούμενο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.

«Το 35% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας. Το 92% των πολιτών που ψήφισαν είναι υπέρ της συμφωνίας. Σε μία διαφορετική συμμετοχή θα ήταν πλειοψηφικό και συνταγματικά επαρκές. Όμως, όσοι διαφωνούν αθροίστηκαν με τη συνήθη αποχή και υπάρχει ισχυρός διχασμός, αυτό είναι προφανές» παρατήρησε ο κ. Φάμελλος και ανέφερε: «Ήταν μια πολύ σημαντική πολιτική στιγμή το δημοψήφισμα, όμως, η δική μας εξωτερική πολιτική, μία ισχυρή εξωτερική πολιτική, σε κάθε περίπτωση δεν ετεροκαθορίζεται. Η δική μας επιλογή είναι σταθερή, είναι ειρηνικά Βαλκάνια χωρίς αλυτρωτισμούς και διεκδικήσεις, με ακέραια τα εθνικά μας συμφέροντα, τα οποία σε έναν βαθμό αμφισβητήθηκαν τα τελευταία χρόνια». «Η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί αυτήν τη στρατηγική μας επιλογή, δηλαδή να έχουμε τη χώρα μας επίκεντρο των Βαλκανίων με ειρήνη, συνεργασία, αλληλεγγύη, δημιουργία και πρόοδο» πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διαψεύδει έντονα όσους μας χρέωσαν ελλιπή διεκδίκηση ή απεμπόληση δικαιωμάτων και εθνικών συμφερόντων, αποδεικνύεται δηλαδή ότι τα ουσιαστικά επίδικα είναι αυτά για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ». «Δεν υποτιμούμε τη σοβαρή υπέρβαση που πρέπει να κάνουν οι γείτονές μας, που πρέπει να υπερβούν την ταυτότητα με την οποία τους διαπαιδαγώγησαν, ενώ υπάρχουν έντονες εθνικιστικές κραυγές και έντονος φανατισμός που ενισχύεται και από κομματικά και από εκλογικά οφέλη» συμπλήρωσε. «Το δημοψήφισμα δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει ισχυρά αυτήν την αλλαγή πορείας και πρέπει εμείς από τη μεριά μας να πούμε, σαν Ελλάδα, ότι θέλουμε να είναι κατοχυρωμένη η αλλαγή πορείας και ειρήνης στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει την ισχύ να είναι ο εγγυητής ειρήνης και προόδου στα Βαλκάνια, τα δύσκολα είναι δίπλα, αυτοί πρέπει να αλλάξουν πορεία, να αλλάξουν όνομα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την απόκριση του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου, απάντησε: «Υπήρχαν, πλέον, στη διάθεση και των τοπικών αρχών τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, ώστε να γνωρίζουν πού να επικεντρώσουν την προσοχή τους […] Υπάρχουν αδιάκοπα έρευνες για τους αγνοούμενους, ενώ άμεσα κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που επλήγησαν και παραμένει σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φιάσκο στα Σκόπια με το δημοψήφισμα: Στο 35% μόνο η συμμετοχή των πολιτών

Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές – Αντιπολίτευση: Να ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση

Σκόπια: Η μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα δρομολογεί εξελίξεις – Η αντίδραση της Αθήνας