Αυτή είναι πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία φορά που θα μπούμε σε χειμερινή ώρα, διότι στο τέλος Μαρτίου όταν και θα επιστρέψουμε στη θερινή η αλλαγή ώρας θα πάψει να ισχύει στην Ε.Ε. από το 2019 ενώ κάθε κράτος έως τις 29 Απριλίου θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.
Ποιος πρότεινε την θερινή ώρα;
Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784 αν και δεν μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μια ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.
Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και συνεπώς να κάνουν οικονομία) καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα υπολόγισε και το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση!
Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες!
Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, οι οποίες χρονολογούνται, ως επί το πλείστον, από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.
Αυτή είναι πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία φορά που θα μπορούμε στην χειμερινή ώρα, διότι στο τέλος Μαρτίου όταν και θα επιστρέψουμε στη θερινή η αλλαγή ώρας θα πάψει να ισχύει στην Ε.Ε. από το 2019 ενώ κάθε κράτος έως τις 29 Απριλίου θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.
Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτώβρη 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δε θα είναι δυνατές.
Διαβάστε, επίσης:Ο καιρός, σήμερα, 26 Οκτωβρίου