Πολλαπλά είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή και την προάσπιση της ειρήνης, στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών (24 Οκτωβρίου).
«Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί τα γενέθλια του ιδρυτικού Xάρτη μας – το έγγραφο ορόσημο που ενσωματώνει τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του “εμείς οι λαοί”» αναφέρει εισαγωγικά ο κ. Γκουτέρες για την αυριανή ημέρα και τονίζει πως κάθε μέρα, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να δώσουν πρακτική σημασία σε αυτόν τον Χάρτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την αποφασιστικότητα του Οργανισμού διαμηνύοντας: «παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, δεν τα παρατάμε ποτέ» και επισημαίνει αναλυτικά:
«Η ακραία φτώχεια μειώνεται, αλλά παρατηρούμε την ανισότητα να αυξάνεται. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως μειώνοντας την ανισότητα αυξάνουμε την ελπίδα, τις ευκαιρίες και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα από εμας, αλλά δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ο μόνος δρόμος.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε τόσα πολλά μέρη. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ειρήνη.Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, οι άνθρωποι υποφέρουν. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί αξίζει μια ειρηνική ζωή.
Την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας. Για να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη. Για να θεραπεύσουμε τον πλανήτη μας. Για να μην μείνει κανένας πίσω. Για να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια για τον καθέναν και για όλους, ως ηνωμένα έθνη».
Ο όρος «Ηνωμένα Έθνη» είναι του προέδρου Ρούζβελτ, ο οποίος αναφερόταν κατ’ αρχάς στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, τα Ηνωμένα Έθνη μετεξελίχθηκαν σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα».
Τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη ήταν 51, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα φθάνουν τα 191, όσα και τα κράτη του κόσμου.Ο ΟΗΕ εκείνης της περιόδου αντανακλούσε τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Οι νικήτριες δυνάμεις που ηγήθηκαν του πολέμου, όπως οι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, απέκτησαν και το δικαίωμα του «βέτο» στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Διαβάστε, επίσης:Έρχονται στο φως οι πρώτοι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου»