Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα από τη Βιένη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει “την ιδέα της προένταξης” για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.
“Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (…) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990” στην περιοχή, προειδοποίησε.
Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι “ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος” μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη “ανεπαρκής” και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους “πριν από το 2025” το νωρίτερο. Όμως η ΕΕ πρέπει “να ασχοληθεί εντατικά” με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα “ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης” τους, πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.
“Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο” για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ. “Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια”, τόνισε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής “έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν “με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη”.
Η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Η αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ πηγαίνει καλά, θα μπορούσε να πηγαίνει πιο γρήγορα.
Την άποψη, πως η εκ περιτροπής Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ασκεί η Αυστρία από την 1η Ιουλίου για το τρέχον εξάμηνο, “πηγαίνει καλά, αλλά κάποια θέματα θα μπορούσαν να πηγαίνουν πιο γρήγορα”, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο και προεδρεύοντα της ΕΕ Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο εξέτασαν από κοινού “διάφορα σημεία των διαφόρων Συμβουλίων”.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε πως αυτό δε θα πρέπει να εκληφθεί ως κατηγορία απέναντι στην Προεδρία, αλλά έχει να κάνει με την “ελλιπή βούληση διαφόρων κρατών-μελών”, ο ίδιος άφησε όμως ανοικτό ποια είναι αυτά τα “διάφορα σημεία”.
Αναφερόμενος στην πρόθεση της αυστριακής Προεδρίας να συγκαλέσει στις 18 Δεκεμβρίου στην Βιέννη ένα Φόρουμ για την Αφρική, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως για αυτή την πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελάριου υπάρχει η “πλήρης συναίνεση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της ΕΕ με την Αφρική, καθώς “η Αφρική είναι ένας σημαντικός εταίρος”.
Στην επισήμανση από τον Σεμπάστιαν Κουρτς πως με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχουν στόχο την αποτροπή ενός “σκληρού Brexit”, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες μέσα στον Οκτώβριο, “ακόμη και αν μετά μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνάντηση μέσα στον Νοέμβριο”.
Σε ομιλία του ενώπιον ακροατηρίου 500 και πλέον ατόμων στην έδρα της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου “Διαλόγου με τους πολίτες”, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ να προωθήσει μία γρήγορη απόφαση και να παίξει ενεργό ρόλο στην θέσπιση της σχεδιαζόμενης Υπηρεσίας Αγοράς Εργασίας της ΕΕ (ELA).
Η Υπηρεσία, η οποία πιθανόν να εγκατασταθεί στην Βιέννη, θα ελέγχει κατά πόσον τηρούνται οι ελάχιστοι μισθοί και τα κοινωνικά κεκτημένα στις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατήγγειλε ότι συνιστά “σκάνδαλο” το ό,τι κάποιες χώρες εφαρμόζουν το κοινωνικό “ντάμπινγκ”, με το οποίο, όπως είπε, “ακούει ότι δυσκολεύεται και η αυστριακή κυβέρνηση”.
Η τρέχουσα Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι για τη χώρα -που εντάχθηκε πλήρες μέλος μέλος στην ΕΕ την 1 η Ιανουαρίου 1995 – η τρίτη μετά από τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.
Διαβάστε, επίσης: Σαλβίνι μαινόμενος: Άνθρωποι σαν τον Γιούνκερ και τον Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη