Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν οπλισμένος και κατάφερε να διαφύγει ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο φύλακας έριξε προειδοποιητική βολή. Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στο σημείο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Η τουρκική κυβέρνηση ζητά την έκδοσή του στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε βασικό “αγκάθι” στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν
Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν (Muhammed Fethullah Gülen, 27 Απριλίου 1941), είναι Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν έχει αναμιχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο. Διδάσκει τη σχόλη χανάφι του Iσλάμ.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά.Προς το παρόν η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη, τον πλέον καταζητούμενο, και κατηγορείται ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, προσδιορισμός με τον οποίο περιγράφεται το κίνημα του.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει απομονωμένος, αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ήταν κάποτε σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντάς τον στην προσπάθειά του να στεριώσει στην εξουσία τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times- οι οπαδοί του Ερντογάν είναι κυρίως επιχειρηματίες, οι λεγόμενοι Γκιουλενιστές είναι αυτοί που στελέχωσαν την κρατική μηχανή, την κρατική γραφειοκρατία και από αυτές τις θέσεις παρείχαν πολύτιμη βοήθεια στον Ερντογάν και το κόμμα του -το AKP- τα πρώτα χρόνια τους στην εξουσία, καθώς κατείχαν πλέον θέσεις στην αστυνομία, τις δικαστικές αρχές, τα εισαγγελικά γραφεία, αξιώματα που μέχρι τότε ανήκαν στους οπαδούς των κυρίαρχων «κοσμικών» κομμάτων.
Στις αρχές του 2014 ο Ερντογάν εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του, προχωρώντας σε μεγάλες εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και στο εισαγγελικό και το δικαστικό σώμα, μεταθέτοντας δυσμενώς, παραπέμποντας ή συλλαμβάνοντας όσους θεωρούνταν οπαδοί του Γκιουλέν.
Αποτέλεσμα ήταν τόσο οι δύο υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα» στην ουσία να καταρρεύσουν όσο και οι υποθέσεις διαφθοράς να μπουν στο «αρχείο».Τώρα κατηγόρησε ευθέως το κίνημα Hizmet (ή FETO όπως αποκαλεί η κυβέρνηση τους Γκιουλενιστές) ότι υποκίνησαν το πραξικόπημα για την ανατροπή του.
Το περιβάλλον του Γκιουλέν απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικά ανεύθυνες» και σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «με συνέπεια έχουν αποκηρύξει τις παρεμβάσεις του στρατού στην εσωτερική πολιτική, μια αρχή που είναι από τις βασικές αξίες του Hizmet».
Διαβάστε, επίσης:Νέο χτύπημα σε τουρκική οικονομία και Ερντογάν: Ο οίκος Fitch υποβάθμισε 20 τράπεζες