Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τον Δήμο Αθηναίων, ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας, ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές του.
«Πρώτη προτεραιότητα είναι να δώσουμε λύσεις στα άμεσα που είναι το αίσθημα ανασφάλειας και η αίσθηση εγκατάλειψης που νιώθουμε όλοι μας. Μπορεί, χάριν συντομίας, να τα ονομάζουμε “καθαριότητα και ασφάλεια” αλλά είναι πολύ πιο σύνθετα θέματα», δηλώνει ενώ εκτιμά πολύ θετικά το έργο του Γιώργου Καμίνη. «Θεωρώ τη θητεία Καμίνη σημαντική για την εποχή της. Ο κ. Καμίνης έβαλε τάξη στα οικονομικά και ανέδειξε ένα νέο ήθος στο πώς αντιμετωπίζουμε τον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Προς τιμήν του και ο ίδιος παραδέχεται ότι θέματα όπως η αίσθηση εγκατάλειψης και ανασφάλειας δεν έχουν αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά. Πιστεύω, όμως, ότι είναι ώρα για μια νέα εποχή όπου θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να νιώσουμε και πάλι την Αθήνα, πόλη δική μας. Όσο για τα στελέχη της δημοτικής αρχής, έχω παρακολουθήσει το έργο τους και έχω εντυπωσιαστεί με την αυτοθυσία με την οποία οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του Δήμου. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους σχέδια για την επόμενη μέρα», λέει.
Ξεκαθαρίζει πως παρότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κινείται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη χωρίς χρίσμα από κανένα κόμμα και ανοικτή σε υποστήριξη από πολιτικές δυνάμεις που θα αποδεχθούν τους στόχους και το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει. «Δεν έχω πάρει χρίσμα από κανένα κόμμα, παρουσίασα μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα και είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη κάθε φορέα που θέλει να στηρίξει το πρόγραμμά μας και τον συνδυασμό που θα φτιάξουμε. Αλλά μέχρι εκεί: αλισβερίσια και διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι που απαξιώνουν το θεσμό και απαξιώνουν τον πολίτη δεν θα δείτε εδώ. Η απόφαση των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου με τιμά, όπως θα είναι τιμή μου η στήριξη κάθε πολιτικού συλλογικού φορέα που πιστεύει σε ό,τι πιστεύουν», υπογραμμίζει.
Ο Παύλος Γερουλάνος αντιμετωπίζει με αυτοκριτική την συμμετοχή του στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνοντας ότι «το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ως κυβέρνηση τότε είναι ότι αποτύχαμε να κρατήσουμε τον ελληνικό λαό ενωμένο την ώρα της κρίσης. Έτσι αφήσαμε χώρο στην αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί αυτές τις εντάσεις γεγονός που υπέσκαψε την προσπάθεια που έκανε η χώρα. Αν είχαμε εξασφαλίσει κοινωνική συνοχή τα όποια μνημόνια θα ήταν πολύ λιγότερο οδυνηρά για τα μεσαία στρώματα».
Η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Γιατί αποφασίσατε, κ. Γερουλάνε, να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας; Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν;
Πρώτα απ’ όλα το δέσιμό μου με την πόλη. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ ζω και εργάζομαι. Εδώ επιλέξαμε με τη γυναίκα μου να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, διότι η Αθήνα είναι μια πόλη με πολιτισμό και ιστορία που σφύζει από ζωή. Εδώ θέλαμε να μεγαλώσουν και να ολοκληρωθούν σαν άνθρωποι πριν ξεκινήσουν τη δική τους ζωή. Όμως, σήμερα η Αθήνα έχει γίνει δύσκολη πόλη για ένα παιδί. Η αίσθηση εγκατάλειψης και ανασφάλειας που τώρα βλέπω μέσα και από τα δικά τους μάτια ήταν καθοριστικός παράγοντας. Στην απόφασή μου επίσης συνέβαλε η πίστη μου ότι μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, μας δίνεται ένα σημαντικό εργαλείο να επανασυνδεθούμε με την πολιτική. Κάτι που δεν πρόκειται άμεσα να καταφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή, η οποία αντί να θέλει να εκμηδενίσει το χάσμα μεταξύ πολίτη και πολιτικής επιλέγει να κρύβεται πίσω από αυτό. Ενώ, αν η αυτοδιοίκηση σταματήσει να κοιτάζει προς την κεντρική πολιτική ηγεσία για επικύρωση και αρχίσει να κοιτάζει εκεί από όπου πηγάζει η εξουσία της, εμάς τους πολίτες, τότε είμαι αισιόδοξος ότι το χάσμα αυτό μπορεί να γεφυρωθεί.
Σας έλειψε η κεντρική πολιτική σκηνή και επανακάμπτετε, γιατί από το 2012 μέχρι σήμερα κρατήσατε μια απόσταση από τα τεκταινόμενα στη χώρα;
Την πολιτική την αντιμετωπίζω με μια πιο ευρεία έννοια. Τέσσερις-πέντε γενιές τώρα, η οικογένειά μου ασχολείται με τα κοινά αλλά σπάνια εκτίθεται σε εκλογές διότι πιστεύει πολύ και σε άλλες μεθόδους προσφοράς. Έτσι, όταν έφυγα από το υπουργείο επέστρεψα στη δουλειά μου στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και παράλληλα ασχολήθηκα με το Μουσείο Μπενάκη και τη δημιουργία δικτύων φίλων του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, καθώς και με την εθελοντική ομάδα “ΕΡΓΟΤΑΞΗΟ” μέσω της οποίας στηρίζουμε δημόσια σχολεία που έχουν ανάγκη από υποδομές. Άλλωστε, όταν στη Δημοκρατία ο λαός αποφασίσει να σε στείλει σπίτι σου, καλό είναι να δώσεις χρόνο να σκεφτείς γιατί το έκανε και πωώς μπορείς να προσφέρεις καλύτερα στο μέλλον.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό στίγμα, τι συγκεκριμένα επιδιώκετε με την υποψηφιότητά σας, δεδομένου ότι η πρωτεύουσα έχει συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της κρίσης;
Στην Αθήνα αντιμετωπίζουμε και τα άμεσα προβλήματα της διπλής, οικονομικής και μεταναστευτικής, κρίσης και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Πρώτη προτεραιότητα είναι να δώσουμε λύσεις στα άμεσα που είναι το αίσθημα ανασφάλειας και η αίσθηση εγκατάλειψης που νιώθουμε όλοι μας. Μπορεί, χάριν συντομίας, να τα ονομάζουμε «καθαριότητα και ασφάλεια» αλλά είναι πολύ πιο σύνθετα θέματα. Συχνά την ανασφάλεια την προκαλεί το ίδιο το κεντρικό κράτος και θα ήθελα να δω τον Δήμο να στέκεται στο πλευρό του πολίτη ακόμα και όταν δεν είναι αυστηρά δική του μια αρμοδιότητα.
Οι προκλήσεις της πόλης όμως δεν σταματούν εδώ. Ο συνδυασμός του σαρωτικού φαινομένου με τα Airbnb αλλά και της νέας πόλης που θα χτιστεί στο παλιό αεροδρόμιο θα δοκιμάσει την Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν δεν μεριμνήσουμε τώρα, οι γειτονιές μας θα αδειάσουν από τους κατοίκους της και ο ιστός της πόλης θα καταρρεύσει. Τις εβδομάδες που έρχονται θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για αυτά.
Πώς κρίνετε το έργο της οκταετούς θητείας του κ Καμίνη; Η δική σας προσπάθεια είναι συνέχεια της ή θα θέσετε τις δικές σας προτεραιότητες; Θα αξιοποιήσετε στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής;
Θεωρώ τη θητεία Καμίνη σημαντική για την εποχή της. Μετά από 25 χρόνια σπάταλων και αναποτελεσματικών δημοτικών αρχών, η πόλη μας βρέθηκε άφραγκη και αντιμέτωπη με δύο από τις χειρότερες κρίσεις της νεότερης ιστορίας της: την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό. Ο κ. Καμίνης έβαλε τάξη στα οικονομικά και ανέδειξε ένα νέο ήθος στο πώς αντιμετωπίζουμε τον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Προς τιμήν του και ο ίδιος παραδέχεται ότι θέματα όπως η αίσθηση εγκατάλειψης και ανασφάλειας δεν έχουν αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά. Πιστεύω, όμως, ότι είναι ώρα για μια νέα εποχή όπου θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να νιώσουμε και πάλι την Αθήνα, πόλη δική μας. Όσο για τα στελέχη της δημοτικής αρχής, έχω παρακολουθήσει το έργο τους και έχω εντυπωσιαστεί με την αυτοθυσία με την οποία οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του Δήμου. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους σχέδια για την επόμενη μέρα.
Έχοντας μια εικόνα των προβλημάτων της Αθήνας από πού θα ξεκινήσετε, αν βεβαίως εκλεγείτε;
Δεν περιμένω να βγω δήμαρχος για να ξεκινήσω να δουλεύω για την πόλη μου. Όπως ξέρετε, πριν πάρω την απόφασή μου, επισκέφτηκα τις υπηρεσίες του Δήμου που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα. Ακολούθησα συνεργεία καθαριότητας, επισκέφτηκα τον Κόμβο Αλληλεγγύης και τα συσσίτια, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα δημοτικά ιατρεία. Όλα αυτά πριν ανακοινώσω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να έχω όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα της κατάστασης. Μετά από αυτή την ενημέρωση, μού έγινε ξεκάθαρο αυτό που συνάντησα και όταν εργάστηκα για να επιβιώσει η επιχείρησή μου αλλά και τότε που οι φορείς του υπουργείου δοκιμάζονταν από τη χρόνια κακοδιαχείριση μέσα στην κρίση: οι λύσεις στα προβλήματα βρίσκονται ανάμεσά μας. Αρκεί κάποιος να ακούσει. Τα προβλήματα έχουν καταγραφεί πολλές φορές. Ο πλούτος σε προτάσεις που υπάρχουν ανάμεσά μας είναι εντυπωσιακός. Έτσι ξεκίνησα να οργώνω τις γειτονιές της Αθήνας αναζητώντας τις προτάσεις που όλοι θέλουμε να μοιραστούμε και αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε να χτίσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό που περιγράφω δεν είναι δουλειά ενός υποψηφίου αλλά δουλειά για να προσφέρεις αποτελεσματικά στην πόλη σου. Αν σήμερα ήμουν δήμαρχος πάλι από αυτή τη δουλειά θα ξεκινούσα.
Είστε υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής; Θα αναζητήσετε ευρύτερη στήριξη πιθανόν και του ΣΥΡΙΖΑ;
Οι πολιτικές μου καταβολές είναι γνωστές και δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα το κρύψουν ποτέ ή που προσποιούνται ότι είναι κάτι που δεν είναι. Δεν έχω πάρει χρίσμα από κανένα κόμμα, παρουσίασα μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα και είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη κάθε φορέα που θέλει να στηρίξει το πρόγραμμά μας και τον συνδυασμό που θα φτιάξουμε. Αλλά μέχρι εκεί: αλισβερίσια και διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι που απαξιώνουν το θεσμό και απαξιώνουν τον πολίτη δεν θα δείτε εδώ. Η απόφαση των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου με τιμά, όπως θα είναι τιμή μου η στήριξη κάθε πολιτικού συλλογικού φορέα που πιστεύει σε ό,τι πιστεύουμε.
Διατελέσατε υπουργός στη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, 2010-2012, με την υιοθέτηση του πρώτου Μνημονίου. Τι θα απαντήσετε σ΄ όσους το επικαλούνται για να σας ασκήσουν κριτική;
Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ως κυβέρνηση τότε είναι ότι αποτύχαμε να κρατήσουμε τον ελληνικό λαό ενωμένο την ώρα της κρίσης. Θα έπρεπε να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενώ εκείνη την εποχή οι εντάσεις έγιναν πιο σκληρές. Ιδιωτικός υπάλληλος απέναντι στον δημόσιο, εργοδότης απέναντι στον εργαζόμενο, άνεργος απέναντι στον συνδικαλιστή. Και έτσι αφήσαμε χώρο στην αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί αυτές τις εντάσεις, γεγονός που υπέσκαψε την προσπάθεια που έκανε η χώρα. Αν είχαμε εξασφαλίσει κοινωνική συνοχή τα όποια μνημόνια θα ήταν πολύ λιγότερο οδυνηρά για τα μεσαία στρώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την υποψηφιότητα Γερουλάνου για το δήμο της Αθήνας