O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προτρέπει όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να προβούν σε άμεσο εμβολιασμό κατά της γρίπης, λόγω επιδημίας γρίπης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
«Πρέπει να επισημανθεί ότι η πλειονότητα των ασθενών που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές ή κατέληξαν από τη νόσο, κατά την περσινή χρονιά δεν είχαν εμβολιαστεί» τονίζει ο ΙΣΑ και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να μεριμνήσει εγκαίρως για την λειτουργία κλινών, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας,προκειμένου «να μη χαθούν άδικα ζωές, για άλλη μια χρονιά» όπως επισημαίνει.
«Η αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης, απαιτεί σχεδιασμό και εγρήγορση. Είναι απαράδεκτο και τριτοκοσμικό να παραμένουν καθημερινά τους χειμερινούς μήνες, σε αναμονή για ΜΕΘ, πενήντα και εξήντα ασθενείς και πολλοί από αυτούς να καταλήγουν πριν βρεθεί κρεβάτι. Το Υπουργείο Υγείας, γνωρίζει τις ανάγκες που πρόκειται να δημιουργηθούν και οφείλει να μεριμνήσει άμεσα, για να καλυφθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, έχει μεγάλες ευθύνες για τις ζωές που θα χαθούν άδικα», αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
Είναι γνωστό, συμπληρώνει ο ΙΣΑ, ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι ανάγκες για κρεβάτια σε ΜΕΘ, αυξάνονται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να καταλήγουν πριν βρεθεί κρεβάτι.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια
– Νευρομυϊκά νοσήματα
Διαβάστε, επίσης:Γονείς υπέρ της ιατρικής χρήσης κάνναβης στα άρρωστα παιδιά τους