ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ερίζουν για την Εκκλησία -Ο άγνωστος διάλογος Ιερώνυμου-Κυριάκου

Η διαμάχη κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώθηκε με εκατέρωθεν επιθέσεις και ανακοινώσεις.

Κατά της συμφωνίας Εκκλησίας-Κράτους τάχθηκε δημόσια η ΝΔ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για «συναλλαγή».

Παίρνοντας το μέρος των κληρικών που φοβούνται την απομάκρυνσή τους από το δημόσιο, η ΝΔ διεφώνησε με την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει την συμφωνία που έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο ως «ιστορική».

Επέκρινε, μάλιστα, την κυβέρνηση όταν ανακοινώθηκε ότι η απομάκρυνση των ιερέων από το δημόσιο ταμείο θα σηματοδοτήσει 10.000 νέους διορισμούς.

Η διαμάχη κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώθηκε με εκατέρωθεν επιθέσεις και ανακοινώσεις.

Ο άγνωστος διάλογος

Ωστόσο, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να έρθει σε διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο, όταν έγινε γνωστό ότι θα μεταβεί στο Μαξίμου και θα δώσει συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα, στις 6 Νοεμβρίου.

Το ίδιο πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε ο εξής διάλογος:

«Μακαριώτατε, μην κάνετε την συμφωνία σε αυτή την παρούσα στιγμή. Περιμένετε να κάνουμε συμφωνία όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία».

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν μπορώ να μην τα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό. Και όταν έρθεις εσύ με το καλό, θα συμφωνήσω και με σένα».

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρουν οι πληροφορίες, να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα – υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει.

Σύμφωνα με «διαρροές» που δημοσιεύονται σήμερα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Αρχιεπίσκοπο «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», αλλά η φράση αυτή δεν έχει επαληθευτεί.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες.

Κύκλοι της Εκκλησίας αναφέρουν ότι μετά την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η αρχική αντίδραση της ΝΔ στην συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία ήταν θετική.

Το κλίμα ωστόσο άλλαξε και η ΝΔ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης αργότερα, όταν έγινε αντιληπτό ότι από την Συμφωνία με την Εκκλησία, ο πρωθυπουργός επιδίωκε κομματικά οφέλη και νέους διορισμούς στο δημόσιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του στη συμφωνία της εκκλησίας με την πολιτεία. Ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε, επίσης:Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Άσχημες εξελίξεις στην Ιεραρχία αν η κυβέρνηση δράσει μονομερώς