Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, με δηλώσεις στον Τύπο, από ιεράρχες για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Θέση πήρε και η Εκκλησία της Κρήτης με έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, η οποία δηλώνει κάθετα αντίθετη με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» της Ελλάδας
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Οι κληρικοί όταν τους πειράξεις, γίνονται άγρια θηρία”
«Εάν φύγουμε από το Δημόσιο, πάει, πέταξε το πουλί», λέει με νόημα σε συνέντευξή του στο protothema.gr ο μητροπολίτης, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κρατική μηχανή, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφήσει όλους τους κληρικούς χωρίς επίδομα, ενώ είναι σίγουρος πως οι «στρατιώτες της Εκκλησίας» θα αντισταθούν με κηρύγματα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Εκκλησία της Κρήτης: Κάθετα αντίθετη με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» της Ελλάδας
Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασής της με αντικείμενο την «ιερή συμφωνία», συζήτησε εκτενώς τα φλέγοντα θέματα που έχουν ανακύψει. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η προτεινόμενη αναθεώρηση άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, η μισθοδοσία του κλήρου, αλλά και η εκκλησιαστική περιουσία.
Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι Ιεράρχες καθώς όπως σημειώνουν δεν είχαν καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση για την «ιερή συμφωνία» . Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης δηλώνει ὅτι οὐδεμία ἐπίσημη ἤ ἀνεπίσημη ἐνημέρωση εἶχε γιά ὅσα ἀνακοινώθηκαν σχετικά μέ τά παραπάνω καί ἐκφράζει τή δυσαρέσκεια καί τήν ἔντονη διαμαρτυρία Της πρός τήν Ἑλληνική Πολιτεία.
«Σέ κάθε περίπτωση, ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαφωνεῖ μέ τήν προτεινόμενη προσθήκη τῆς φράσης «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», στό 3ο ἄρθρο τοῦ Συντάγματος», αναφέρει συγκεκριμένα το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδους.
Παράλληλα, οι Ιεράρχες σημειώνουν ότι θεωρούν «απαράδεκτη την αναθεώρηση του άρθρου 21 το οποίο αναφέρεται και προστατεύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας» ενώ την ίδια ώρα αναφέρει πως «η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3, δεν κατονομάζει ρητά τη δικαιοδοσιακή ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, ότι είναι δηλαδή Ημιαυτόνομη Εκκλησία υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ότι διοικείται με το δικό Της Καταστατικό Χάρτη».
Ως προς την Εκκλησιαστική περιουσία το ανακοινωθέν των Ιεραρχών αναφέρει ότι οι φημολογίες για αμύθητη περιουσία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι η Εκκλησία της Κρήτης έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της τόσο σε αναξιοπαθούντες όσο και στην Πολιτεία «για να καλύπτει την μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου».
Τέλος για την μισθοδοσία το Ιερού Κλήρου η Ιερά Σύνοδος δηλώνει κάθετα ότι δε χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής « η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, που επί σειρά δεκαετών έχει δοκιμασθεί, δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής».
Δράμας Παύλος: ”Αγωνιώ για τους κληρικούς μας”
Την αγωνία τους για τους κληρικούς μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, εξέφρασε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος.
«Αγωνιώ για την υπόθεση που αφορά 10.000 περίπου κληρικούς μας, το πώς θα εξελιχθεί και το τι θα γίνει από δω και πέρα διότι έχει προέλθει μεγάλη αναστάτωση και στους κληρικούς και στις οικογένειες των ιερέων. Είμαι δέκτης της αγωνίας των ανθρώπων, αλλά και ένα γιατί το οποίο βγαίνει ως κραυγή από τα χείλη τους», ανέφερε ο Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος, αναφερόμενος στην βίαιη, όπως είπε εργασιακή αλλαγή.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ο Μητροπολίτης Δράμας, ανέφερε «εγώ είμαι υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά με διαφανείς διαδικασίες και μετά από ενδελεχή διερεύνηση των πτυχών αυτής της αξιοποίησης ώστε η εκκλησία να μην βρεθεί για άλλη μια φορά ουραγός των εξελίξεων».
«Μου δίνει την εικόνα της προχειρότητας και τα βεβιασμένα πράγματα που έχουν αυτά τα αποτελέσματα όλα αυτά θα τεθούν στην ιεραρχία η οποία θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να έχει περισσότερο χρόνο συνεδρίας για να τοποθετηθούν αμέσως όλοι οι ιεράρχες και όχι της παραμονής της επετείου του πολυτεχνείου η οποία λειτουργεί πιεστικά διότι ξέρετε ότι η Αθήνα παραλύει τις ημέρες αυτές», σχολίασε.
Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Φιλαδέλφειας
Σημασία δεν έχει να μιλάμε για διακριτούς ρόλους αλλά να αποσαφηνίσουμε αυτούς τους ρόλους που πρέπει να έχει η Εκκλησία στην Ελλάδα του αύριο επισημαίνει με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Κατά την προσωπική του άποψη το κοινό ανακοινωθέν Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού μπορεί να γίνει η αφορμή για μία συζήτηση και όχι μια οριστική συμφωνία για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει πως το μείζον είναι να προστατευτούν τα δικαιώματα των κληρικών που είναι «η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας» και δεν υπάρχουν «κληρικοί διαφόρων ταχυτήτων και βαθμίδων».
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Στις δύο πλευρές δίδεται μία ιστορική ευκαιρία: να περιβάλλουν νομικά και με κριτήρια που θα έχουν ως αφετηρία το δίκαιο και την αναγνώριση της προσφοράς της Εκκλησίας στο διάβα του χρόνου για να σμιλέψουν την σχέση του αύριο.
Δεν έχει πια σημασία να συζητάμε για τους διακριτούς ρόλους ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία.
Σημασία έχει να αποσαφηνίσουμε αυτούς τους ρόλους. Να τους προσδιορίσουμε επαρκώς και να ξεκαθαρίσουμε ποιος θα είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στην Ελλάδα του μέλλοντος, στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα.
Δε μιλάμε πια για το τέλος μίας σχέσης, αλλά για μία νέα αρχή! Αναφερόμαστε σε ένα νέο ξεκίνημα, στο οποίο πρέπει να δούμε όλοι μαζί τις επιμέρους λεπτομέρειες και η Ιεραρχία να αξιολογήσει εάν μπορεί να προχωρήσει με την Πολιτεία σε μία δίκαιη συμφωνία που να αναγνωρίζει τη συμβολή της Εκκλησίας και να διασφαλίζει τους κληρικούς μας.
Ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για την Ελλάδα του αύριο, στην οποία η Εκκλησία θα είναι συνοδοιπόρος και δεν θα θεωρείται από μέρος της κοινωνίας ανασταλτικός παράγοντας.
Ο Έλληνας πρέπει να ανοίξει την περπατησιά του στην πορεία προς το μέλλον, κρατώντας πάντα στο δισάκι του και την καρδιά του την Εκκλησία. Αυτή άλλωστε είναι η ταυτότητά μας».
Διαβάστε, επίσης:«Καταπέλτης» η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου