«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά» ανέφερε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώτος βουλευτής που έλαβε τον λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία που εκκινεί σήμερα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, που έκανε την εισήγηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».
Αναφερόμενος στην πολιτική φυσιογνωμία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπογράμμισε ότι «αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από μια ιστορική συγκυρία: αυτή της συνάντησης των αξιών της αριστεράς με τη δημοκρατία». Αν μια έννοια έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα με τον πολιτικό λόγο της αριστεράς, διευκρίνισε, αυτή είναι η ισότητα. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Παρασκεύπουλος επισήμανε ότι σήμερα η κρίση έχει αυξήσει τους πληθυσμούς των μη εχόντων και τους έχει καταστήσει πλειοψηφικούς, «γι΄αυτό και η ουσιαστική λειτουργία των κανόνων της δημοκρατίας έχει πλέον εξισωτική δυναμική και τείνει προς τις κοινωνικές αλλαγές και μάλιστα τις ριζοσπαστικές».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κέντρο βάρους της πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οπωσδήποτε η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και δομικά στοιχεία στη δημοκρατία είναι η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, δηλαδή οι θεσμοί αντιπροσώπευσης. Γι΄αυτό και ο κ. Παρασκευόπουλος πρόταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος μέσα στο συνταγματικό κείμενο. «Η τυπική αναβάθμιση της ρύθμισης σε συνταγματική, διασφαλίζει την πρόληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα είχαν βραχυπρόθεσμους κομματικούς ορίζοντες» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (ευθύνη μελών κυβέρνησης) για να υπογραμμίσει ότι είναι ζήτημα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και την αντιπροσωπευτικότητα και ότι διασφαλίζει τη λογοδοσία των πολιτικών ως στοιχείο της δημοκρατίας.
Αλλά και για το άρθρο 16 (παιδεία) που δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός». Πρόσθεσε δε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για εφαρμογές που προάγουν την ανταγωνιστική θέση των ιδιοκτητών τους. Αντίθετα, στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι διδάσκοντες είναι ελεύθεροι να ερευνούν τα πάντα και να αναπτύσσουν γνώμες και απόψεις, ακόμη και κατά του ίδιου του κράτους.
Διαβάστε, επίσης:Έγγραφο-ντοκουμέντο: Διέταξαν το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη