“Υπάρχει άραγε κέντρο στο Σύμπαν και, αν ναι, πού θα μπορούσε να βρίσκεται; Η προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το ερώτημα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι το κέντρο του κόσμου βρίσκεται στην Γη και ότι όλα τα ουράνια σώματα περιφέρονται γύρω της”.
Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ευγενίδου για τη νέα παράσταση στο Πλανητάριο με τον τίτλο «Το κέντρο του κόσμου: Από το Γεωκεντρικό σύστημα στη διαστολή του Σύμπαντος».
“Αυτή την Γεωκεντρική θεώρηση του κόσμου, που επικράτησε για τουλάχιστον δύο χιλιετίες, και η οποία αποδείχτηκε όμως εσφαλμένη, πραγματεύεται η νέα παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου που κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018” τονίζεται στην ανακοίνωση.
“Από την αρχαία Βαβυλώνα στην αρχαία Ελλάδα και από το Ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου στην διαστολή του Σύμπαντος, η νέα παράσταση, που είναι παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, εξιστορεί την συναρπαστική εξέλιξη των ιδεών μας για την θέση της Γης και κατά συνέπεια του ανθρώπου στο Σύμπαν.
Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Πλανηταρίου, παρουσιάζοντας ένα «ζωντανό» ταξίδι από το Ηλιακό μας σύστημα ως τις εσχατιές του Σύμπαντος με την βοήθεια του εντυπωσιακού προσομοιωτή του Πλανηταρίου!
Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (ώρες 18:30 και 20:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση.
Σημειώνεται ότι η παράσταση «Το Κέντρο του Κόσμου: Από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος» θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 με τιμή εισιτηρίου 6€ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά. Η παράσταση προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω και για ενήλικες”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκινά στο Πλανητάριο η… Lucia και το μυστικό των πεφταστεριών (Βίντεο)
Η ιστορία των ερευνητικών θεσμών στην Ελλάδα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Δεν είδε… εξωγήινους το αστεροσκοπείο Sunspot Solar Observatory και ανοίγει ξανά