Για περίπου 2,5 ώρες απολογούνταν την Κυριακή ενώπιον της ανακρίτριας ο γνωστός ενεχυροδανειστής Δημήτρης Ριχάρδος, για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.
Ο ενεχυροδανειστής παρέδωσε και πολυσέλιδο υπόμνημα στη δικαστική λειτουργό, μέσω των συνηγόρων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Υποστηρίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έκανε καθόλα νόμιμες εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, για τις οποίες δεν οφείλει φόρους και δασμούς στο ελληνικό κράτος καθώς δεν πρόκειται για ενδοκοινοτικές εξαγωγές.
Επιπλέον στην απολογία του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε στην ανακρίτρια ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχε κάνει νόμιμες εξαγωγές 30 εκατ. ευρώ, και σε ό,τι αφορά το χυτήριο στην οδό Στουρνάρη ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού πέντε κατηγορούμενοι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι.
Το Σάββατο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 39χρονος Κινέζος που φέρεται ότι έπαιζε κεντρικό ρόλο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, αγόραζε ρούχα που πληρώνονταν σε κινέζικο νόμισμα από συμπατριώτες του χονδρέμπορους με τα κέρδη από την πώληση του χρυσού, στην Τουρκία και στη συνέχεια πλήρωνε στην οργάνωση, στην Ελλάδα, σε ευρώ το αντίτιμο της παραγγελίας.
Ακόμη, προφυλακιστέοι κρίθηκαν την Παρασκευή ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, ο Τούρκος υπήκοος συριακής καταγωγής, ο οποίος είναι πλέον σε ανοιχτή κόντρα με τον ενεχυροδανειστή.
Ο Τούρκος στην απολογία του υποστήριξε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, εκτιμώντας ρολόγια και ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, του ενεχυροδανειστή.
Ο τελευταίος, το Σάββατο ζήτησε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Τούρκο και στο σχετικό αίτημά του προς την ανακρίτρια έστρεψε τα βέλη του κατά του συγκατηγορούμενού του.
«Δεν φέρω καμία ευθύνη αν αυτός θέλησε να κάνει παρανομίες» υπογραμμίζει ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής αναφερόμενος στον Τούρκο με τον οποίο, όπως λέει, συνεργάστηκε στο πλαίσιο νόμιμων εξαγωγών χρυσού «χρησιμοποιώντας τον σε διεκπεραιωτικές κυρίως δουλειές».
«Το συγκεκριμένο πρόσωπο και οι συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα», τονίζει ακόμη στο αίτημά του.
Ο Τούρκος απάντησε προειδοποιώντας τον ενεχυροδανειστή με εκπλήξεις.
«Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας.
“Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα», φέρεται να απάντησε, μέσω προσώπου του περιβάλλοντός του.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προφυλακιστέος έχει κριθεί ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος- εξάδελφος του Τούρκου- και άλλα δύο άτομα.
Διαβάστε, επίσης:Υπόθεση Ριχάρδος: Πώς ένας παπάς στη Ζάκυνθο οδήγησε τις Αρχές στην εξάρθρωση του κυκλώματος