Εμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση η αύξηση του κατώτατου μισθού τoν Γενάρη

«Το μεγαλύτερο επίτευγμα χωρίς αμφιβολία είναι η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο. Μια εξέλιξη που τρία χρόνια πριν δεν την φανταζόταν σχεδόν κανείς», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα «thecaller», ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν ήταν απλώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αλλά και ο πρώτος επεκτακτικός προϋπολογισμός μετά από δέκα χρόνια», σημειώνει ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού τoν Γενάρη του 2019 θα είναι μια εμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση» αναφέρει και προσθέτει ότι «έρχεται νέο θετικό πακέτο για την κοινωνική πλειοψηφία».

«Στις αρχές του χρόνου να προχωρήσουμε σε μια ακόμη σειρά μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας: ένα νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας ενδεχομένως μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τότε εξετάζουμε και συζητάμε την παράταση της προστασίας που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση η επαναδιαπραγμάτευση για την μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, «διότι θα σήμαινε», όπως λέει, «συνολική τροποποίηση της ρύθμισης του χρέους που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση τον προηγούμενο Ιούνιο. Και τούτο καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μια από τις μεταβλητές που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Οι εκλογές στη λήξη της τετραετίας. Άρα το φθινόπωρο», τονίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος. Προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά ότι από τις κάλπες θα προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση, ενώ θεωρεί «απίθανο» το ενδεχόμενο ευρύ ανασχηματισμού ως τις εκλογές

Χαρακτηρίζει τις εκλογές «κρίσιμες», διότι, όπως αναφέρει, σε αυτές θα συγκρουστούν «δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια. Από τη μια το δικό μας σχέδιο με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων και την στήριξη του κοινωνικού κράτους που αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για σταθερότητα και δίκαιη ανάπτυξη και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ που επί της ουσίας είναι σχέδιο παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος και της ολιγαρχίας».

«Νομίζω όμως ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει εκείνη η πολιτική δύναμη που θα δώσει προοπτική στην κοινωνική πλειοψηφία. Στους εργαζόμενους, τους ανέργους, στους νέους. Θα τις κερδίσει η πολιτική δύναμη που θα ανανεώσει τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Και εκεί νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί χωρίς αμφιβολία», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η υπερψήφιση της, τουλάχιστον με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Εκτιμά επίσης, ότι «θα είναι αρκετοί οι προοδευτικοί βουλευτές που δεν θα θελήσουν να αφήσουν την μεγάλη, την ιστορική αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη και να οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες».

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράζουν οι ΑΝΕΛ, ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι σέβεται απολύτως τις εσωκομματικές διαδικασίες των ΑΝΕΛ και προσθέτει:

«Σε ένα τόσο κομβικό για την ιστορική πορεία της χώρας θέμα νομίζω όμως ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Βουλευτές πρέπει να βάλουν πάνω από όλα την συνείδηση τους και το συμφέρον της χώρας».

Συνεχίζοντας καταλογίζει στη ΝΔ, ότι έχει υιοθετήσει «ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική» και ότι, «βρίσκεται σε γενικευμένη πολιτική σύγχυση. Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έριξε την οικονομία στα βράχια και από την άλλη μας λέει ότι κάνουμε επιδοματική πολιτική και παροχολογούμε. Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μας εξηγήσει ακριβώς με ποια επιδοματικά μέτρα διαφωνεί: με την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων ήδη από το 2018, το στεγαστικό επίδομα που αποτελεί καλή πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Ή μήπως θεωρεί επίδομα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις; Πρόκειται για πολιτικό κλισέ που χρησιμοποιεί παγίως η σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά σε όλη την Ευρώπη και υποδηλώνει το μίσος της για το κοινωνικό κράτος και τις δομές του.

Κατηγορεί επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι «θέλει συγκάλυψη σκανδάλων» και προσθέτει: «Εμείς είμαστε στην πλευρά που θέλει απόδοση δικαιοσύνης»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει πως «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των μετεκλογικών συσχετισμών», υπογραμμίζει όμως την «ανάγκη για τη συγκρότηση ενός πολιτικού μετώπου κόντρα στην ακροδεξιά αλλά και για προγραμματικές συγκλίσεις για τις προοδευτικές θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που συμμερίζονται αυτές τις προτεραιότητες και εντός του Ποταμιού και εντός του Κινήματος Αλλαγής».

Περιγράφει το «στίγμα» της αντιπαράθεσης στον δήμο της Αθήνας με υποψήφιο το Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος, όπως λέει, «θα αντιπαρατεθεί με την ελιτίστικη αντίληψη για την πολιτική» και στη Θεσσαλονίκη με την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία, «εκφράζει την προοπτική μιας προοδευτικής συλλογικότητας».

Ερωτηθείς τέλος για την πρόταση Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο «για μεγάλη ευκαιρία και για τις δύο πλευρές και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου για την προώθησή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσοχή! Κλειστές για το κοινό οι ΔΟΥ στις αρχές Ιανουαρίου

Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις 120 δόσεις που έρχονται για χρέη σε Εφορία και Ταμεία