Μεταφέρθηκε στις φυλακές Ναυπλίου ο Ριχάρδος

«Η παράνομη εξαγωγή χρυσού σε τρίτη χώρα σύμφωνα με την από 19-11-2018 Έκθεση Ένορκης Εξέτασης Μάρτυρα του Σπυριδάκου Μιχαήλ συνιστά λαθρεμπορία.

Στις φυλακές Ναυπλίου έχει μεταφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος από την Τετάρτη το πρωί.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο «ΣΚΑΪ», ο κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο χρυσού Δημήτρης Ριχάρδος μεταφέρθηκε στις 5 τα ξημερώματα στο τμήμα μεταγωγών και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ναυπλίου.
Θρίλερ με την αποφυλάκιση και τη δικογραφία
Eνα πολιτικό-αστυνομικό-δικαστικό φιάσκο πίσω από έναν… Ριχάρδο! Νομικές αβλεψίες, κακές ή διφορούμενες ερμηνείες του νόμου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκτιμά ότι δεν υπάρχει λαθρεμπόριο χρυσού σε βαθμό κακουργήματος αλλά φορολογικές -τελωνειακές παραβάσεις, ενώ δικαστικοί λειτουργοί με γνώση της δικογραφίας διαφωνούν και… πετούν την απόφαση της αποφυλάκισης ή μη των προφυλακισμένων στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Για άλλη μία φορά δικαστικές και αστυνομικές Αρχές ψάχνουν «ένοχο», επιρρίπτοντας ευθύνες η μία στην άλλη για τους πιθανούς λανθασμένους χειρισμούς της υπόθεσης, στην οποία… αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Η δικογραφία για λαθρεμπόριο χρυσού πλημελημματικής ή κακουργηματικής μορφής φαίνεται πως χάθηκε στη… μετάφραση από αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Και αυτό γιατί η αναφορά δύο τελωνειακών υπαλλήλων για παράνομη εξαγωγή χρυσού σε «τρίτη χώρα» και η ποινική μεταχείρισή της, συμπεριέλαβε ως… τρίτη χώρα και την Τουρκία παρά το ειδικό και αδασμολόγητο καθεστώς στην εξαγωγή χρυσού προς τη γειτονική χώρα από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δυο καταθέσεις

Στην ογκωδέστατη δικογραφία αλλά και στο διαβιβαστικό υποβολής της προς τον εισαγγελέα επισυνάπτονται και τονίζονται δύο καταθέσεις τελωνειακών υπαλλήλων όπου ερμηνεύουν τη νομοθεσία και τις ποινές που επιβάλλονται. Ο ένας από αυτούς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παράνομη εξαγωγή χρυσού σε τρίτη χώρα σύμφωνα με την από 19-11-2018 Έκθεση Ένορκης Εξέτασης Μάρτυρα του Σπυριδάκου Μιχαήλ συνιστά λαθρεμπορία. Συγκεκριμένα σε περίπτωση εντοπισμού παράνομου εμπορεύματος (τοποθετημένο εντός κρύπτης και μη δηλωμένο στην αρμόδια Αρχή) επιβάλλονται επί της αξίας του εμπορεύματος δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ΦΠΑ 24% σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό/Εθνικό Δασμολόγο (TARIC CODE) και σχηματίζεται δικογραφία για λαθρεμπόριο Πλημ/τικής ή κακουργηματικής μορφής ανάλογα με το ύψος των απωλειών του κράτους».

Μάλιστα αναφορικά με τη δραστηριότητα της 1ης εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνεται πως «εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάσει της επισύνδεσης 3.019.000 ευρώ και εκτιμώμενης αξίας βάσει του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού περί τα 5.419.000 ευρώ, με απώλειες για το κράτος, στην πρώτη περίπτωση 724.560 ευρώ και στη δεύτερη περί τα 1.300.560 ευρώ».

Για την περίπτωση της 2ης εγκληματικής οργάνωσης βάσει των καταθέσεων των τελωνειακών, στο διαβιβαστικό αναφέρεται: «…εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάσει της επισύνδεσης 2.488.965, 45 ευρώ με απώλειες για το κράτος 597.371, 70 ευρώ».

Τονίζεται πως ο υπολογισμός των παραπάνω ποσών έγινε με βάση το δελτίο τιμών της 23-11-2018 της ΤτΕ και παραπέμπουν ξανά στις από «19-11-2018 Εκθέσεις Ενορκης Εξέτασης Μάρτυρα και την από 26-11-2018 εκθεσης Υπολογισμού Αξίας Παράνομα Εξαχθέντος Χρυσού στην Τουρκία και Απωλειών του Κράτους από το Λαθρεμπόριο».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλύπτει την ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα
«Κάλυψη» στην ΕΛ.ΑΣ. δίνουν με non paper κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε την επιχείρηση μετά από έγκριση που έλαβε από τους εισαγγελείς που είχαν γνώση της υπόθεσης.

Οι εισαγγελείς είχαν επί της ουσίας τον έλεγχο όχι μόνο στην αρχή, αλλά και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, όπως αναφέρουν.

Το non paper:

Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης.

Διαβάστε, επίσης:Δικαστικό θρίλερ για το Ριχάρδο – Όχι της εισαγγελίας στην αποφυλάκιση