Χουλιαράκης: Περίπου ένα δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

«Κοντά στο ένα δισ. ευρώ είναι πραγματικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου», διευκρίνισε σε παρέμβαση του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ απέρριψε αιτιάσεις ότι η μη πληρωμή τους αυξάνει το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Η δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο δεν βελτιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα αντίθετα το επιδεινώνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης, κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2019.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «πράγματι θέμα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου» – και γι’ αυτό όπως είπε, «το καλοκαίρι του 2018 αναθέσαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο να εξετάσει τις ρίζες του κακού».

«Ζητήσαμε να εξεταστεί για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο δημιουργεί ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν μπορεί να τις εκκαθαρίσει. Αυτό που αποδείχτηκε, είναι ότι για πάνω από τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Μεγάλο κομμάτι τους είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει την ευθύνη και δεν μπορεί να αποπληρώσει από τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί απόφαση των δικαστηρίων. Αν αφαιρέσουμε αυτά τα ποσά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κοντά στο ένα δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.

Την αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, προκάλεσαν οι αναφορές αυτές του κ. Χουλιαράκη.

Ο κ. Σταϊκούρας τον κατηγόρησε ότι τώρα ανακαλύπτει ότι δεν εκκαθαρίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρότι η ΝΔ επισημαίνει το πρόβλημα εδώ και 4 χρόνια.

«Πριν από ένα χρόνο είχατε δεσμευτεί ότι θα μας απαντήσετε, τόσο για τη πλήρη εκκαθάριση την ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όσο και στο να καταθέσετε την πλήρη κατάσταση, αλλά τίποτα δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα-«μαμούθ» Ιανουαρίου – Οκτωβρίου

Μειωμένες δαπάνες και αυξημένοι φόροι εκτίναξαν το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό

Σε ασφυξία η αγορά – Ούτε… ευρώ δεν έδωσε το κράτος για οφειλές προς τους ιδιώτες