“Αυτό είναι το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς”.
Σε ανάκληση και των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης στην υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας προχωρά η ανακρίτρια διαφθοράς γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων όπως είπαν οι δικηγόροι σε δηλώσεις τους. Η ανακρίτρια διαφθοράς οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από έγγραφο της ΑΑΔΕ στο οποίο φέρεται να βεβαιώνεται ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για την εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.
Οι δικαστικές εξελίξεις ανακοινώθηκαν στους δικηγόρους οι οποίοι δήλωσαν:
Αλέξης Κούγιας
«Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία προς τιμή της, μας ανακοινωσε οτι απο χθες το μεσημερι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις.
Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτέπαγγελτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελευθεροι. Αυτό είναι το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιησουν δικαιοσύνη για ιδιουελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως δικαιοσύνη στραφεί βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία.
Δημήτρης Κακόγιαννος
«Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα»
Επαμεινώνδας Παπαδέας
Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανηλίκων εβρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε ανεπανάληπτο φιάσκο για την ελληνική δικαιοσύνη και για όσους από την Αστυνομία κατά κύριο λόγο, συνέταξαν ένα κατηγορητήριο χωρίς προηγουμένως να ελέγξουν αν αυτό είναι «δεμένο». Και το φιάσκο επιβεβαιώθηκε όταν συνήγοροι των κατηγορουμένων κατέθεσαν αίτημα για να διερευνηθεί αν οι συναλλαγές με χρυσό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπόκεινται σε φόρους και δασμούς. Μόλις η απάντηση που ήρθε ήταν ότι δεν υπάρχουν δασμοί τότε όλοι αντιλήφθηκαν ότι δεν ισχύει και η κατηγορία της λαθρεμπορίας και κακουργήματα με τα οποία βαρύνονταν οι κατηγορούμενοι.
Η αίτηση Κούγια για αποφυλάκιση
«Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.
Κατόπιν αυτού και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία ‘Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών.
ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Όπως κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ. αφεθώ ελεύθερος.»
«Παρά το ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθούν τη δομή της υποθέσεως αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση» δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας, προσθέτοντας ότι πεποίθηση του είναι ότι κυριάρχησε η ηχηρότητα της υποθέσεως και η δήλωση του πρωθυπουργού που ουσιαστικά προκατέλαβε την κατάληξη της υπόθεσης.
Διαβάστε,επίσης:
Ελεύθεροι με όρους οι τελευταίοι 23 κατηγορούμενοι της «χρυσής» συμμορίας