Ο ρόλος της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής για τον πολιτισμό μπαίνει στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης που ανοίγει, την ερχόμενη Πέμπτη 13/12, με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά.
Έλληνες πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες καλούνται να τοποθετηθούν στο κεντρικό ερώτημα «Τι ρωτάμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά;»
Τη δημόσια αυτή συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, συντονίζουν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.
Η επαναδιατύπωση των ερωτημάτων για τη σημασία των αρχαιοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών οφείλει να γίνει, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού μέσα από ένα διπλό πρίσμα: αφενός μέσω της συμβολής των αρχαιοτήτων στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας και αφετέρου του κομβικού τους ρόλου στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Στο σκεπτικό της διοργάνωσης, η κ. Ζορμπά επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το Μουσείο της τον περασμένο χρόνο, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά της ύπαρξης του μνημείου παρότι οι κλασσικές σπουδές και η αρχαιογνωσία έχουν υποχωρήσει αισθητά στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που δεν βρίσκεται υπό δυτική ηγεμονία. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών, ίσως αποδειχτεί το μεγαλύτερο, δεν προέρχονται από χώρες του δυτικού πολιτισμού εξοικειωμένες με εικόνες και σύμβολα της ελληνικής αρχαιότητας; Είναι οι ελληνικές αρχαιότητες ένας τόπος ρεμβασμού για να σκεφθεί κανείς την πορεία του πολιτισμού, την ακμή και την πτώση του, όπως έκανε ο Γίββωνας στα ερείπια του Καπιτωλίου στη Ρώμη, ή πρόκειται για το εξωτικό, για μιαν άλλη Disneyland;»
Συμμετέχουν με εισηγήσεις τους οι Δημήτρης Παντερμαλής, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Τούλα Μαρκέτου πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Γιάννης Παπαδάτος αναπληρωτής καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Πλάντζος κλασικός αρχαιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ και συνδιευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής ‘Αργους Ορεστικού (Καστοριά),’Αγγελος Βλάχος, ιστορικός, Μιμίκα Γιαννοπούλου, δρ. κλασικής αρχαιολογίας, Αγγελική Κοτταρίδη προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Στέλιος Λεκάκης δρ. αρχαιολόγος, McCord Centre, Newcastle University Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Ηνίοχος των Δελφών ήταν χρωματισμένος;
Βράβευση ταινίας-ντοκιμαντέρ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων
Εγκαίνια για εντυπωσιακή αναστήλωση στο αρχαίο φρούριο των Αιγοσθενών (Εικόνες)