«Κρήτη Αναδυόμενες Πόλεις: Άπτερα, Ελεύθερνα, Κνωσός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εγκαίνια σήμερα της έκθεσης “Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα – Ελεύθερνα – Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν”, που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου).

Η έκθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, περιγράφει τη ζωή τριών αρχαίων πόλεων της Κρήτης —της Απτέρας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού— από τη γέννησή τους, την εξέλιξή τους με το πέρασμα του χρόνου, την εγκατάλειψή τους, καθώς και όσα ανέδειξαν οι νεότερες ανασκαφές και έρευνες.

Τη δυνατότητα που δίνει η έκθεση στον επισκέπτη να περιηγηθεί από την απώτατη αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη ιστορία της Κρήτης τονίζει σε τοποθέτησή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά: “Είναι έτσι σχεδιασμένη η έκθεση ώστε να συνδυάζει την “υψηλή” εμπειρία του ιστορικού παρελθόντος με εκείνο το συνοδευτικό και επεξηγηματικό υλικό που είναι απαραίτητο για την προσέγγιση της έκθεσης από το μη ειδικό κοινό, από τους επισκέπτες που δεν έχουν γνώσεις αρχαιολογίας ούτε είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία και την τοπογραφία της Κρήτης”.

Η έκθεση παρουσιάζει 500 περίπου αρχαιότητες από τις τρεις πρωτεύουσες πόλεις της «Εκατόμπολης» Κρήτης, οι οποίες ζωντανεύουν μέσα από νέες ανασκαφές αλλά και παλαιά ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Ορισμένες μάλιστα από τις αρχαιότητες αυτές ξεχωρίζουν μέσα από προσωποποιημένες ιστορίες που τις συνοδεύουν. Εποπτικό υλικό, κείμενα, χάρτες και σχέδια, οπτικοακουστικό υλικό και μουσειογραφικές καινοτομίες συνθέτουν ένα πλαίσιο που βοηθά τον επισκέπτη να κατανοήσει τον χώρο, την πορεία του στον χρόνο, τη θέση των πόλεων αυτών στον κόσμο.

Αναφερόμενη στον τρόπο που είναι οργανωμένη η έκθεση, η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά σημειώνει: “Η χρονολογική και θεματική οργάνωση της έκθεσης, ο λεπτομερής και διαφωτιστικός κατάλογός της, η ένταξη των εκθεμάτων στο ιστορικό τους πλαίσιο, η ανασύνθεση της ιστορικότητας της Κρήτης μέσα από την ιστορία των τριών πόλεων στις οποίες επικεντρώνεται η έκθεση, είναι θεμελιακά στοιχεία μιας προσέγγισης που θεωρεί ότι η αρχαιολογία είναι και πολιτισμική πρακτική”.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, του Πανεπιστημίου Κρήτης-Κέντρο Μελέτης Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, της Βρετανικής Σχολής Αθηνών-Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού και με τη σύμπραξη ιδρυμάτων που δανείζουν αναγεννησιακούς χάρτες και βιβλία, όπως η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών-Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και το Μουσείο Μπενάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Σημαντικά ευρήματα στο ανακτορικό νεκροταφείο του Πετρά Σητείας

Εγκαίνια της έκθεσης: «Μυκήνες: Ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα» στην Καρλσρούη

Εκπληκτικό! Εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία στην Γαύδο 300.000 χρόνια πριν (Εικόνες)