Ένας χαμός προκλήθηκε από τις αρχικές χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί παραίτησής του όταν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή της ΠΓΔΜ.
Μέχρι το μεσημέρι ήρθε η αναδίπλωση Καμμένου λέγοντας ότι θα παραιτηθεί όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τα όσα έγιναν χθες, υποστήριζαν ότι ο κυβερνητικός τους εταίρος είναι μπερδεμένος και για αυτό κάνει σπασμωδικές κινήσεις.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι προφανές πως δεν ενθουσιάζονται από την αποσταθεροποίηση που προκαλούν στην κυβέρνηση τόσο η πρόθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και η επαναφορά του ζητήματος στην κορυφή της ατζέντας. Οι συνεχείς δηλώσεις, η διαγραφή του Τέρενς Κουικ -από την τηλεόραση- αλλά και η διαμάχη που ξέσπασε με μήλο της έριδος την Έλενα Κουντουρά είναι δεδομένο ότι διαμορφώνουν εικόνα διάλυσης για την κυβέρνηση. Ειδικά σε μια συγκυρία που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να γυρίσει το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλα αυτά, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω και να βάλει νερό στο κρασί του, αφού διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού είναι η συμφωνία αυτή να έρθει και να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το Μάρτιο!
Aνασχηματισμός και κυβέρνηση μειοψηφίας αν αποχωρήσει ο Καμμένος
Σε περίπτωση που αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και οι υπουργοί του, η εν λόγω εξέλιξη θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων μία συνθήκη κυβέρνησης μειοψηφίας. Η οποία θα πορευτεί είτε μέχρι τον Οκτώβριο (πράγμα δύσκολο, πλην όμως ο Τσίπρας λέει συνέχεια ότι θα εξαντλήσει τα όρια της Συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης), είτε μέχρι το Μάιο οπότε και θα προχωρήσει σε τριπλές κάλπες.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει προχωρήσει σε ανασχηματισμό με τις απαιτούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (για τις θέσεις των υπουργών που πιθανόν θα αποχωρήσουν) και είναι σαφές ότι οι ΑΝΕΛ –μέχρι να στηθούν κάλπες- θα μπορούν να στηρίζουν νομοσχέδια για την οικονομία.
Το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού νωρίτερα. Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν κάλπες ακόμα και το Μάρτιο. Ενώ το μόνο σίγουρο, είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι απρόβλεπτος.
Διαβάστε, επίσης:Άνω-κάτω το Μαξίμου από τις παλινωδίες του Καμμένου