Η χθεσινή ακρόαση της κ. Θάνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξελίχθηκε σε Βατερλό για την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά για την ίδια την επίτιμο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, πρώην πρωθυπουργό και νυν στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και οι δύο πλευρές προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) να καλυφθούν πίσω από το γράμμα του νόμου: «Οι σύμβουλοι υπουργών και πρωθυπουργών δεν θεωρούνται πολιτικά πρόσωπα!».
Συμπαραστάτες σε αυτή τη «λογική» και τις μεθοδεύσεις του Μαξίμου υπήρξαν η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων, που ψήφισαν θετικά στην τοποθέτηση της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μια «διπλή», πλέον, πολιτική παρέμβαση στην ηγεσία της Επιτροπής, που ρόλο έχει να εποπτεύει την τήρηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων στην αγορά, καθώς πριν από την τοποθέτηση της κ. Θάνου, ως επικεφαλής έχει διοριστεί ως αντιπρόεδρος και η Αννα Νάκου, πρώην νομικός σύμβουλος και στενή συνεργάτιδα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.
Για την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την Επιτροπή, ήδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει με επιστολή του την Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ. Γεγονός που, όπως έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, τον έχει ενοχλήσει, όπως άλλωστε και τα αρνητικά δημοσιεύματα και σχόλια του ξένου Τύπου, όπως της εφημερίδας «Financial Times».
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, με τα όσα είπαν ο κ. Δραγασάκης και η κ. Θάνου έδειξαν ότι υποτιμούν την κοινή λογική, παρουσιάζοντας αλά καρτ απόψεις σε θέματα ηθικής.
Χαρακτηριστικά, ήταν σαν να ήπιαν το «αμίλητο νερό» όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης θύμισε στην κ. Θάνου τα όσα διακήρυσσε η ίδια παλαιότερα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όταν «νουθετούσε» τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς να μη συνωστίζονται στα κομματικά γραφεία για μια θέση συμβούλου ή για μια θέση σε ανεξάρτητες Αρχές… «Προφανώς», είπε ο κ. Βορίδης, «η κ. Θάνου έχει μεταβάλει απόψεις».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε στην κ. Θάνου ότι η αποδοχή της προτάσεως να ηγηθεί της Επιτροπής την κάνει να φαίνεται ότι επέλεξε να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργό τώρα που βυθίζεται το σκάφος, προκειμένου να αναζητήσει μια θητεία για τα επόμενα 5 χρόνια σε θέση μακράς θητείας.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας πως η επιλογή αυτή αυτή τη φορά «έχει ξεφύγει… από κάθε όριο», ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης «συνεχάρη» την κ. Θάνου για την τόσο γρήγορη ανέλιξή της σας όλα τα αξιώματα που έλαβε, λέγοντας της: «Εχετε ξεπεράσει σε ταχύτητα ακόμα και τη συνεπώνυμή σας Κατερίνα Θάνου».
Αίσθηση πάντως προκάλεσε πως ο κ. Δραγασάκης προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Από την αρχική του θέση «Αν κάποιος υποστηρίζει πως αποτελεί κόλλημα να είναι κάποιος σύμβουλος υπουργού ή του πρωθυπουργού, θα πρέπει να δούμε τι έχει γίνει με πρώην υπουργούς ή γενικούς γραμματείς σε κόμματα», πέρασε στο «Και ο πρώην πρόεδρος της Αρχής είχε διατελέσει σε προγενέστερο χρόνο σύμβουλος σε υπουργό Δικαιοσύνης». Όμως ο κ. Δραγασάκης το… τερμάτισε όταν, ευχόμενος στην κ. Θάνου «να είστε σιδεροκέφαλη», της συνέστησε «να δείτε και ορισμένες υποθέσεις», δίνοντάς της μάλιστα και την πρώτη, που είναι μια υπόθεση για τις συντονισμένες εκπτώσεις εταιριών καλλυντικών. Με τη σύσταση εξεμάνη ο κ. Βορίδης, ο οποίος ρώτησε τον κ. Δραγασάκη: «Εσείς τώρα τι κάνετε; Καθοδηγείτε την κυρία Θάνου;».
Ασθενείς και μη πειστικές πάντως ακούστηκαν και οι απαντήσεις της ίδιας της κ. Θάνου, που είπε ότι «η θέση του προϊσταμένου του Γραφείου του πρωθυπουργού ασφαλώς δεν αποτελεί θέση πολιτική και κομματική. Την προηγούμενη θέση στο Γραφείο του πρωθυπουργού την αποδέχθηκα γιατί ήθελα να συνεισφέρω από τη θέση του νομικού συμβούλου για να βγει ο ελληνικός λαός από την κρίση» και ότι «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ στέλεχος κόμματος, που ως συνταξιούχος θα μπορούσα να είχα γραφτεί σε κάποιο κόμμα, αλλά εγώ ούτε κομματικό ούτε πολιτικό στέλεχος ούτε μέλος κόμματος είμαι».
Διαβάστε, επίσης:Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων στο επίκεντρο της Συνταγματικής αναθεώρησης