ΓΕΩΤΕΕ σε επιχειρηματίες: Κατοχυρώστε τα εμπορικά σήματα

Έκκληση προς τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν τα εμπορικά τους σήματα στους αρμόδιους φορείς του εξωτερικού, απευθύνει ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) Αθανάσιος Σαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “εάν δεν το πράξουν και κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, θα βρεθούν σε δυσμενάστατη θέση”.

“Δυστυχώς καταγράφεται ακόμη μικρός ο αριθμός αυτών που ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες για την κατοχύρωση των εμπορικών τους σημάτων”, είπε ο κ. Σαρόπουλος, σε συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε: “Είναι θέμα συνειδητοποίησης από μέρους τους, ότι εάν δεν δώσουν τώρα τα ποσά που απαιτούνται ώστε να κάνουν τις κατοχυρώσεις, τότε θα βρουν μπροστά τους τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της αμέλειάς τους και θα πρέπει μετά να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες για να δικαιωθούν”.

Ο κ. Σαρόπουλος κάλεσε, ιδίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να “οπλιστούν”, ώστε να μην βρεθούν “ευάλωτοι και εκτεθειμένοι απέναντι στους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν”, υπογραμμίζοντας ότι “ακόμη και μετά την 3ετή διαπραγμάτευση της επιτροπής που θα συσταθεί εντός του 2019 για τα ζητήματα αυτά, κανείς δεν εγγυάται ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες επιχειρηματίες”.

Κατά τον ίδιο, για την κατοχύρωση των εμπορικών τους σημάτων οι Έλληνες επιχειρηματίες, θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά ύψους από 800 ευρώ, για ευρωπαϊκή κάλυψη, έως και 10.000 ευρώ για παγκόσμια κάλυψη, ενώ το ποσό εξαρτάται και από τον αριθμό των προϊόντων που διαθέτουν προς κατοχύρωση.

“Θα θέλαμε ιδανικά να γίνει νέα διαπραγμάτευση τουλάχιστον για το επιχειρηματικό κομμάτι”, είπε και αναφέρθηκε στη σύσταση της ομάδας εργασίας φορέων της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη μελέτη των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα. Σε αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ),ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, καθώς και καθηγητές του ΑΠΘ,

Όπως είπε, στις 10 Ιανουαρίου η ομάδα εργασίας υπέβαλε το πόρισμά της στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν 39 επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων στον νομό Θεσσαλονίκης με τις ονομασίες “Μακεδονία” ή “Μακεδονικό” στην επωνυμία, ή τον τίτλο τους, ενώ βάσει των στοιχείων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 182 επιχειρήσεις όλων των κλάδων με το όνομα “Μακεδονία” στο καταστατικό τους. Επισήμανε ότι σε αυτές δεν συνυπολογίζονται οι επιχειρήσεις που έχουν τους όρους “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός” στην επωνυμία επί μέρους προϊόντων τους.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμά της η ομάδα εργασίας, που στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Σαρόπουλο, “θα εντείνει τη δουλειά της”, στην περίπτωση κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, οι μόνοι τρόποι αντίδρασης για την αποφυγή μέρους των δυσμενών επιπτώσεων για τις Ελληνικές επιχειρήσεις είναι:

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα 1,48 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018

Η «στάση» πληρωμών του κράτους έφερε θηριώδη πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο

881 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να αντλήσουν οι χώρες του ευρώ φέτος – Τι περιμένει η Ελλάδα