Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο Μοσκοβισί ανεξαρτήτως εκλογών

Η αποστολή των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα θα είναι κρίσιμη

Τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση προσδιόρισε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διευθέτησή τους.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν πριν και μετά τις εκλογές, δείχνοντας έτσι εμμέσως πως οι Βρυξέλλες προβληματίζονται για τις πιθανές παρενέργειες της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.

«Όταν τελειώνει το πρόγραμμα δεν σταματάμε, δεν αφήνουμε το ποδήλατο στην άκρη, συνεχίζουμε να κάνουμε πετάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα, ενόψει ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών, θα είναι καθοριστικό και ότι «είναι πολύ σημαντικό η περίοδος των εκλογών να μην αποσπάσει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις». Συμπλήρωσε δε ότι «η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε στενή συνεργασία με την επόμενη Κομισιόν. Η εμπιστοσύνη προς τη χώρα σας επιστρέφει, αλλά περνά μέσα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων και μιας ξεκάθαρης στρατηγικής. Θα ήταν καταστροφικό ένα πισωγύρισμα στις δεσμεύσεις».

Τόσο στην ομιλία του όσο και στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα χθες, μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, τονίζοντας επανειλημμένα ότι «μένει ακόμα δουλειά για την υλοποίηση των μεταμνημονιακών εκκρεμοτήτων».

Μάλιστα, επισήμανε ότι η αποστολή των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα θα είναι κρίσιμη, καθώς θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης 16 μεταρρυθμίσεων, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs). Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Διαβάστε, επίσης:

Στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων για την συμφωνία των Πρεσπών