Σάλος από τις αλλαγές πολιούχου στις Σέρρες ανάλογα με τις αργίες

Τι απαντά η δήμαρχος

Πολλά -κυρίως ειρωνικά- σχόλια προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής Βισαλτίας Σερρών να αποκηρύξει για το 2019 (!) τον πολιούχο Άγιο Γεώργιο και να συνταχθεί με τον Άγιο Αθανάσιο!!! Τα σχολεία παρέμειναν χθες κλειστά, τιμώντας την εορτή του φετινού προστάτη της κωμόπολης, αν και τα εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν κανονικά.

Η απόφαση ελήφθη γιατί φέτος η γιορτή του Αγίου Γεωργίου «πέφτει» Μεγάλη Τρίτη, οπότε τα σχολεία θα ήταν κλειστά και έτσι η δημοτική αρχή επέλεξε ως προστάτη τον Αγιο Αθανάσιο, που είναι η δεύτερη ενορία της κωμόπολης.

Κάτοικοι της Νιγρίτας επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα. Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν «φυσιολογική» την απόφαση του δήμου, η οποία δεν τους προκάλεσε έκπληξη. Διότι, όπως είπαν, η Νιγρίτα (με προστάτη τον Αγιο Γεώργιο) προέκυψε το… 1912 από τη συνένωση με το χωριό Σύρπα, όπου προστάτης ήταν ο Αγιος Αθανάσιος.

Το νέο χωριό υιοθέτησε ως προστάτη τον Αγιο Γεώργιο. «Από τα πολύ παλιά χρόνια, ο τότε πρόεδρος και στη συνέχεια ο εκάστοτε δήμαρχος ήταν… υποχρεωμένος, όταν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έπεφτε μέσα στις ημέρες του Πάσχα, να ορίζει ως αργία στα σχολεία την ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου», ισχυρίστηκαν οι κάτοικοι του χωριού. Βέβαια, κανείς δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τι ήταν αυτό που «υποχρέωνε» τον κάθε δήμαρχο να αλλάζει τον πολιούχο της Νιγρίτας όταν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου «έπεφτε» στο εορταστικό δεκαπενθήμερο του Πάσχα. Ούτε, φυσικά, απάντησε κανείς στο ερώτημα «γιατί η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται μόνο στη Νιγρίτα και πουθενά αλλού;».

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ξενοφών Παπασταμόπουλος μιλώντας στην τοπική ΕΡΤ είπε πως προχθές το μεσημέρι ενημερώθηκε για αυτή την εξέλιξη και πως δεν έχει καμία ανάμιξη στη συγκεκριμένη απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του οποίου Πασχάλης Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα από τους εκπαιδευτικούς για μετάθεση της αργίας.

Το ζήτημα είναι ότι χθες δάσκαλοι και καθηγητές της Νιγρίτας δεν εργάστηκαν, ούτε μαθητές πήγαν στο σχολείο τους. Κι αυτό γιατί η δημοτική αρχή ήταν… «υποχρεωμένη» (άγνωστο από ποιον και γιατί) να απαρνηθεί τον Αγιο Γεώργιο και να χρίσει πολιούχο για το 2019 τον Αγιο Αθανάσιο…

«Λύστε το Μακεδονικό και αφήστε τα κουτσομπολιά προς εμάς», απαντά η Δήμαρχος

Να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής του δήμου Βισαλτίας Σερρών, έσπευσε σήμερα η Αγνή Δουβίτσα. Η Δήμαρχος, όπως υπογράμμισε στον ΘΕΜΑ 104,6 fm, ο δήμος αντιμετωπίζει ανά καιρούς μεγάλα προβλήματα, εκφράζοντας το παράπονο ότι ο Τύπος δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τις ανάγκες του δήμου, παρά μόνο τώρα, που κυκλοφόρησε ένα κακό κουτσομπολιό.

Όλα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι στη Νιγρίτα Σερρών άλλαξαν πολιούχο για να… μην χάσουν οι μαθητές την αργία.

«Μιλάμε για ένα »γαϊτανάκι» ψέματος. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα για τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου και οι δημοσιογράφοι θέλουν να κάνουν μόνο κουτσομπολιό. Δεν ξύπνησα μια ημέρα και είπα, ας φτιάξω μια αργία. Δεν είναι ενημέρωση αυτή. Δεν πούλησα εγώ την Μακεδονία, λύστε το πρόβλημα και αφήστε εμάς ήσυχους. Όταν είχαμε τεράστια προβλήματα με τις πλημμύρες δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί μας. Ο αγροτικός Δήμος είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε, επισημαίνοντας στον ΘΕΜΑ 104,6 fm και στην εκπομπή «Ψιθυριστές» του Βασίλη Γούλα και της Ελένης Γκρίγκοβιτς, τα εξής:

«Η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και 100 χρόνια. Πρόκειται για δύο πόλεις, την Νιγρίτα και την Σύρπα που έχουν διαφορετικό πολιούχο. Η μία έχει τον Άγιο Γεώργιο και η άλλη τον Άγιο Αθανάσιο. Έχει αποφασιστεί ότι όταν θα συμπίπτει αυτό μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα τότε θα γιορτάζεται ο Άγιος Αθανάσιος.Για να εκκλησιαστούν τα παιδιά».

Διαβάστε, επίσης:

Νεκρός 80χρονος κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη