Στην εκπνοή της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο σύστημα μόνιμων διορισμών, εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας ότι τους οδηγεί σε επαγγελματικό θάνατο.
Πρόκειται για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και τους εκπαιδευτικούς με παιδιά ή σύζυγο με αναπηρία άνω του 50%. Oπως σημειώνουν, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να συγκροτήσει ένα σύστημα στο οποίο ένα μεταπτυχιακό μοριοδοτείται όσο η περίπτωση ενός εκπαιδευτικού με μόνιμη αναπηρία άνω του 67% (20 μόρια). Αντίστοιχα, ο εκπαιδευτικός με ένα παιδί μοριοδοτείται στο μισό (2 μόρια) απ’ ό,τι ένα σεμινάριο 300 ωρών (4 μόρια).
Το νέο σύστημα για τους μόνιμους διορισμούς, όπως είχε αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος στις 21 Δεκεμβρίου, ανατρέπει τη μέχρι τώρα κατάταξη στους ενιαίους πίνακες και αφορά τόσο τους μόνιμους διορισμούς όσο και τις προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτό σημαίνει ότι αναπληρωτές που εδώ και χρόνια βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη και προσλαμβάνονταν καλύπτοντας πάγιες ανάγκες, πολύ πιθανόν από την επόμενη χρονιά να μην καταφέρουν να βρουν δουλειά.
Ειδικότερα, η μοριοδότηση βασίζεται σε δύο πυλώνες, την προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά προσόντα, από τους οποίους το ανώτατο όριο για κάθε κατηγορία φτάνει τα 120 μόρια.
Στα κοινωνικά κριτήρια, η μοριοδότηση σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών δεν τους ευνοεί και σημειώνουν ότι το σύστημα Γαβρόγλου πρακτικά ακυρώνει τους νόμους του Φίλη που περιείχαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ειδικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα την πρόσληψη αναπληρωτών με παιδιά με ειδικές ανάγκες σε ποσοστό σχεδόν του 80% τη σχολική χρονιά 2017-2018.
Για τους εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία, η πρόταση είναι να δοθεί κάποια ποσόστωση καθώς, όπως σημειώνουν, είναι πολύ μικρός ο αριθμός τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους πρόκειται για περίπου 335 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κάθε χρόνο αιτούνται για μία θέση αναπληρωτή. «Δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή. Είναι απορίας άξιον πώς ένα “χαρτί” έχει περισσότερη αξία από έναν άνθρωπο ή ένα παιδί. Σε μία χώρα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, το υπουργείο αντιμετωπίζει εχθρικά, απαξιώνει και στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις «ειδικές κατηγορίες», αναφέρουν στον «Ε.Τ.» αναπληρωτές που αν και φέτος εργάζονται, δεν γνωρίζουν πού θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά.
Μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων
Σύμφωνα με το νέο σύστημα διορισμών τα κοινωνικά κριτήρια είναι τα εξής:
– Αριθμός τέκνων: 2 μόρια ανά παιδί
– Μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου: 20 μόρια.
Η εν λόγω μοριοδότηση έχει απογοητεύσει τους εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών καθώς κρίνεται πολύ χαμηλή σε σχέση με τα υπόλοιπα κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ευνοϊκή μεταχείρισή τους.
Ενδεικτικά, ένα μεταπτυχιακό μοριοδοτείται όσο ένας εκπαιδευτικός με αναπηρία, ενώ ένας εκπαιδευτικός με δύο παιδιά λαμβάνει 4 μόρια, όσο αν είχε πιστοποίηση γνώσης χειρισμού υπολογιστή ή είχε κάνει σεμινάρια 300 ωρών.
Συζήτηση γίνεται και για τον προσδιορισμό «μόνιμη αναπηρία» καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται επιπλέον άτομα.
Μέσα στον Ιανουάριο η ψήφιση:
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας γίνονται προσπάθειες να κατατεθεί σε νομοσχέδιο το νέο σύστημα διορισμών την επόμενη εβδομάδα, με το άνοιγμα της Βουλής. Στην περίπτωση που γίνει αυτό, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχει ψηφιστεί και είναι άγνωστο πόσες αλλαγές είναι διατεθειμένη η πολιτική ηγεσία να κάνει.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε, επίσης:
Έγκλημα στην Κέρκυρα: Πάλεψε για την ζωή της η 28χρονη