Κατρούγκαλος για συμφωνία των Πρεσπών: Υπάρχει η εθνική θέση, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή

«Υπάρχει μια εθνική γραμμή, η οποία διαμορφώθηκε, τουλάχιστον από το 2007 και μετά, γύρω από τη σύνθετη ονομασία που αποδέχεται τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Αυτή είναι η εθνική πολιτική γραμμή που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου αλλά και οι κυβερνήσεις Σαμαρά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η εθνική πολιτική γραμμή υπάρχει, γιατί αυτές ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος, και αυτές ήταν οι σχετικές ομιλίες που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Αβραμόπουλος, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συνεπώς, υπάρχει εθνική θέση, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή, πρέπει να μάθετε να ακούτε την ιστορική αλήθεια και πρέπει να είναι σαφές ποιος λέει την αλήθεια και ποιος μιλάει στον ελληνικό λαό με επιχειρήματα και ειλικρίνεια», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος που ζήτησε το λόγο και απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το σεβαστό πρόεδρο κ. Σαμαρά, πως όταν ήρθαμε εμείς στην κυβέρνηση, δεν αλλάξαμε, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, αυτά τα οποία αναγράφονταν για τη Μακεδονία», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος, η πάγια, για τα 150 χρόνια, πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών ήταν να αποφευχθεί η μονοπώληση του ονόματος, του εδάφους και της ταυτότητας της Μακεδονίας. Αντιλαμβάνεστε ότι η αποφυγή του όρου μονοπώληση, σημαίνει ότι υπάρχει και άλλη Μακεδονία. Γιατί αλλιώς, δεν θα είχε καθόλου νόημα αυτό που ήταν η πάγια εξωτερική πολιτική. Και όπως έχει πει η κ. Μπακογιάννη, θύμισα και εγώ, ήδη το 19ο αιώνα, ο Χαρίλαος Τρικούπης, όχι μια μικρή προσωπικότητα, μιλώντας στην ελληνική Βουλή, μιλούσε για τρεις περιοχές της γεωγραφικής Μακεδονίας: τη νότια περιοχή που είναι αμιγώς ελληνική, τη βόρεια περιοχή, όπου κατοικείται κυρίως από σλαβικά φύλα, και την ενδιάμεση».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι «η ίδια η εθνική λύση, όπως διαμορφώθηκε από το 2007, που μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, προφανώς υπονοεί ότι προσδιορίζεται άλλο κράτος με τον όνομα Μακεδονία και γεωγραφικά, για να διακριθεί από τις άλλες περιοχές της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«ΝΑΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών λέει η ΔΗΜΑΡ

Ανατροπή! Αύριο η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας δεν ήθελε συναίνεση αλλά χειροκροτητές και ουρές