Με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κ. Andrea Enria και τους συνεργάτες του, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Φρανκφούρτη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων της ΕΕΤ με τις εποπτικές αρχές.
Η ΕΕΤ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Διοικητικού της Συμβουλίου και τους Διευθύνοντες Συμβούλους των ελληνικών συστημικών τραπεζών που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤ, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Andrea Enria την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την επιστροφή καταθέσεων, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τη μείωση των NPEs και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Παράλληλα εξελίσσεται ο λειτουργικός μετασχηματισμός των τραπεζών, ώστε οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις της τεχνολογίας, του ανταγωνισμού και του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου.
Συζητήθηκαν επίσης, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση και ο σημαντικός περιορισμός του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), και να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τη βασική αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους.
Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε στο νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, καθώς και τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους. Ο τελικός στόχος είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πλήρης συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η απρόσκοπτη πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές και η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στα 1,48 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018
Η «στάση» πληρωμών του κράτους έφερε θηριώδη πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο
881 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να αντλήσουν οι χώρες του ευρώ φέτος – Τι περιμένει η Ελλάδα