«Αγριεύει» η γρίπη για το φετινό χειμώνα. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις θάνατοι, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη γρίπη να ανέρχεται πλέον σε τέσσερις.
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ενδεικτικά ότι η χώρα μας μπήκε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και επικρατών είναι ο τύπος Α(Η1Ν1), το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι τρεις εξ αυτών καταγράφηκαν μόλις σε επτά ημέρες και συγκεκριμένα το διάστημα 7-13 Ιανουαρίου, καθώς μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου υπήρχε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Τα σοβαρά κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 36, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα εκ των θυμάτων της γρίπης κατέληξε εκτός ΜΕΘ – σε σχέση με τους άλλους τρεις που κατέληξαν στις ΜΕΘ. Δεν ξεκαθαρίζεται εάν δεν πρόλαβε καν να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο ή απλά δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, γεγονός που δεν θα προκαλούσε έκπληξη δεδομένης της τεράστιας αναμονής για κλίνες ΜΕΘ το τελευταίο δεκαήμερο.
Επρόκειτο για μια 83χρονη που νικήθηκε από το πανδημικό στέλεχος Α(H1N1). Η γυναίκα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Τα άλλα τρία θύματα της γρίπης ήταν άνδρες, οι δύο ηλικίας άνω των 65 χρόνων και ο ένας (το πρώτο θύμα) 49 ετών.
Οπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 35 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ήταν εμβολιασμένα μόλις τα τρία. Το 80% των κρουσμάτων ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Οσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 έτη. Ολα τα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α.
Από την αρχή της δραστηριότητας της γρίπης μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου ελέγχθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ συνολικά 688 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 66 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 55 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, με τα 16 να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 39 στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν τον εμβολιασμό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς η γρίπη για τους επόμενους χειμερινούς μήνες θα βρίσκεται σε έξαρση. Το κύμα γρίπης συνήθως διαρκεί έως και τον Μάρτιο.
Δεν υπάρχουν κρεβάτια στη ΜΕΘ
Δεν πέφτει κάτω από τα 35 άτομα η λίστα αναμονής για κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τις τελευταίες ημέρες. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε συνδυασμό με τη γρίπη που πλέον έχει μπει σε ανοδική «τροχιά», έχουν κάνει τις ΜΕΘ περιζήτητες, οι οποίες όμως είναι ανεπαρκείς σε αριθμό για να καλύψουν όλα τα περιστατικά.
Αποτέλεσμα, να πεθαίνουν άνθρωποι στους διαδρόμους ή σε κοινούς θαλάμους εν αναμονή ΜΕΘ!
Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις θάνατοι ηλικιωμένων που περίμεναν να εισαχθούν σε Εντατική. Χθες ήταν το τελευταίο θύμα, μια 67χρονη γυναίκα, η οποία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), περίμενε… 15 ημέρες στη λίστα.
Ακόμη δύο ασθενείς από το Νοσοκομείο Ζακύνθου είχαν μοιραία κατάληξη, περιμένοντας επί ημέρες διασωληνωμένοι έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο να ελευθερωθεί κρεβάτι σε μία ΜΕΘ.
Οι επαγγελματίες υγείας και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ που διαχειρίζονται τη λίστα για ΜΕΘ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το διογκούμενο φαινόμενο. Ενδεικτικά για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, εν αναμονή βρίσκονταν μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης έξι ασθενείς στον «Ευαγγελισμό», πέντε στον «Ερυθρό», πέντε στο «Σωτηρία», δύο στο «Αττικόν» κ.ά.
«Υπάρχουν ηλικιωμένοι που περιμένουν ακόμη και δέκα και 15 ημέρες για κρεβάτι ΜΕΘ. Η κατάσταση είναι δραματική. Και συνήθως την “πληρώνουν” οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 70 ετών. Λιμνάζουν στα νοσοκομεία, πραγματικά», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και τις αρχές αυτής της εβδομάδας ο αριθμός αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ ήταν λίγο λιγότερος από 50. Βέβαια, οι επαγγελματίες υγείας τονίζουν ότι αυτή η αναμονή είναι ίδια σε σχέση με ό,τι συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ασθενείς πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι Eντατικής.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο Λεκανοπέδιο Αττικής υπάρχουν 255 ενεργές κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων λειτουργούν οι 231. Πανελλαδικά, προβλέπονται στους Οργανισμούς των νοσοκομείων 701 οργανικές κλίνες ΜΕΘ. Ωστόσο, από αυτές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργούν οι 615, ενώ ο τελικός αριθμός αυτών που διαθέτουν και προσωπικό μειώνεται ακόμη περισσότερο και υπολογίζεται σε 555.
Πηγή: έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Διαβάστε, επίσης: