Το βραχώδες έδαφος επιβραδύνει τις προσπάθειες των διασωστών, που συνεχίζουν να σκάβουν προκειμένου να φθάσουν στο μικρό Γιουλέν, ο οποίος έπεσε σε ένα πηγάδι βάθους 100 μέτρων, πριν από επτά ημέρες στην Ισπανία.
Ο 2χρονος Γιουλέν Ροσέλ δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής, από τότε που χάθηκε στο πηγάδι. Είχε ξεφύγει της προσοχής του πατέρα του, που ετοίμαζε ένα πικ νικ στην περιοχή του Τοταλάν, στη Μάλαγα.
Η κάμερα που κατέβασαν οι διασώστες στο πηγάδι διαμέτρου 25 εκατοστών έπεσε πάνω σε ένα σωρό από πέτρες και χώμα, εμποδίζοντάς τους να ερευνήσουν περαιτέρω το σημείο. Μονάχα ένα σακουλάκι από καραμελίτσες, που το αγοράκι κρατούσε στο χέρι του και μια τούφα από τα μαλλιά του φαίνεται πως επιβεβαιώνουν ότι ο 2χρονος βρίσκεται εκεί…
Παρά το χρόνο που περνάει, η επιχείρηση συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την εντοπισμό του Γιουλέν.
Ένα μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων ξεκίνησε από χθες να σκάβει ένα παράλληλο πηγάδι. Σε βάθος 60 μέτρων, μεταλλωρύχοι έχουν κατέβει για να σκάψουν μια στοά, οριζοντίως προκειμένου να καταφέρουν να φθάσουν στο σημείο, όπου εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βρίσκεται το αγοράκι. Ήλπιζαν ότι θα τα καταφέρουν έως αύριο.
Όμως, το μηχάνημα, αφού έσκαψε περίπου 40 μέτρα, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Sur, χτύπησε σήμερα σε έναν όγκο από πέτρες, που επιβραδύνουν την πρόοδο των εργασιών.
«Βρεθήκαμε μπροστά σε πέντε μέτρα γρανίτη» δήλωσε ο πρόεδρος της περιοχής της Ανδαλουσίας Χουάνμα Μορένο, προσθέτοντας:
«Από τεχνικής άποψης, κάνουμε όσα είναι ανθρωπίνως δυνατό, όμως οι συνθήκες δεν βοηθούν. Ελπίζω πως αύριο, Δευτέρα, θα έχουμε κάποιο θετικό νέο, όλα, ωστόσο, εξαρτώνται από τη φύση του υπεδάφους».
Ισχνές οι ελπίδες να έχει επιζήσει
Οι αρχές αποφεύγουν πάντως να μιλήσουν για τις πιθανότητες το παιδί να είναι ζωντανό.
Όμως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σπηλαιολόγων της Ανδαλουσίας, Χοσέ Αντόνιο Μπεροθάλ, σημείωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι επέζησαν δέκα ημέρες σε παρόμοιες συνθήκες με εκείνες του Γιουλέν, σε κατάσταση ύπνου, με τον καρδιακό ρυθμό τους σε επιβράδυνση, για να χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα El Pais, ο Ιβάν Καραβάνο, ένας παιδίατρος στο νοσοκομείο 12-Octubre στη Μαδρίτη εξήγησε ότι «σε ακραίες συνθήκες ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να επιζήσει με απίθανους τρόπους».
Το κρύο που επικρατεί στα πηγάδια, συνέχισε ο ίδιος, έχει διπλό αντίκτυπο. Θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, «όμως σε αυτήν την περίπτωση θέλουμε οι επιπτώσεις να είναι ευνοϊκές. Κι αυτό διότι θα βοηθήσει το παιδί να συνεχίζει να επιβιώνει, διότι σε χαμηλές θερμοκρασίες ο μεταβολισμός του ανθρώπου επιβραδύνεται και οι ιστοί προστατεύονται».
Εκατοντάδες διασώστες, μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας έχουν κινητοποιηθεί για αυτήν την άνευ προηγουμένου επιχείρηση, την οποία παρακολουθεί η Ισπανία με κομμένη την ανάσα.
Διαβάστε, επίσης:
Νεκροί και τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη στη Δαμασκό