Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11.00 της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και ομάδων βουλευτών που έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12.30, ενώ αυτήν τη στιγμή πραγματοποιείται η καταμέτρηση.
Ψηφοδέλτιο «τρία σε ένα»
Στους βουλευτές διανεμήθηκε ψηφοδέλτιο το οποίο περιείχε ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια:
Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές.
Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές
Η ψηφοφορία ήταν φανερή, ονομαστική και διεξάχθηκε για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο.
Το ερώτημα προς τους βουλευτές ήταν αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.
Οι βουλευτές σημείωσαν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμό τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπέγραψαν το προσκόμισαν στους ψηφολέκτες.
Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή σχημάτισε πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος συνυπολογίστηκε το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.
Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε έναν μήνα.
Ποια άρθρα χωρίζουν τα κόμματα
Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.
«Μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη
Από τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή ξεχώρισε η μετωπική σύγκρουση το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του προέδρου της ΝΔ με υπαινιγμούς για υπόγεια συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ στη «μοιρασιά» θέσεων, ακόμα και αυτής του προέδρου της Δημοκρατίας.
«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμούν να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα τόσο προς τον πρόεδρο της ΝΔ, όσο και προς το ΚΙΝΑΛ:
«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ό,τι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στην πρόκληση του πρωθυπουργού για το εάν προτίθεται να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο και επικεντρώθηκε στα άρθρα τα 16 και 24, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας». «Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».
Διαβάστε, επίσης:
Βαρουφάκης για Καμμένο: Το 2015 ήταν υπέρμαχος του Grexit