Mέχρι τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για το επίδομα ενοικίου το οποίο θα καταβληθεί αναδρομικά από 1/1/2019. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα κυμανθούν από τις 7.000 ευρώ έως και τις 21.000 ευρώ και θα το λάβουν νοικοκυριά που μένουν σε μισθωμένο σπίτι και έχουν υποβάλλει το μισθωτήριο συμβόλαιο στην εφορία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση είναι να έχει κατατεθεί στην εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος taxis της ΑΑΔΕ. Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας ξεκινούν από 120.000 για μονομελές νοικοκυριό και κλιμακώνονται μέχρι τα 180.000 ευρώ με 15.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού:
— Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα θα είναι 70 ευρώ το μήνα
— Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ το μήνα
Δηλαδή για ζευγάρι με ένα παιδί το όριο ετήσιου εισοδήματος μπαίνει στις 14.000 ευρώ και το επίδομα στα 140 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς παιδί το όριο θα είναι στα 10.500 ευρώ και το επίδομα 105 ευρώ. Αντίστοιχα για ζευγάρι με δυο παιδιά το όριο αυξάνεται στα 17.500 ευρώ και το επίδομα στα 175 ευρώ. Για ζευγάρι με τρία ή περισσότερα παιδιά το όριο μπαίνει στις 21.000 ευρώ και το επίδομα θα είναι 210 ευρώ.
Το Επίδομα Ενοικίου, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό της επιδότησης στέγης δεν υπολογίζεται στον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού. Θα χορηγείται μετά από αίτηση του ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεξάγονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.
Τα κριτήρια διαμονής
Τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.
Ο αλλοδαποί δικαιούχοι του επιδόματος πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη (5), όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά, με την εξαίρεση των κατόχων άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας και των κατόχων άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή κατόχων βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή τους.
Οι υποχρεώσεις δικαιούχων
Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού:
α) Υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος. β) Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της ΓΓΠΣ, καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η ΗΔΙΚΑΑΕ για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενουμένων. γ) Συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος. δ) Συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού. ε) Συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.
Η καταβολή του επιδόματος
1. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
2. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.
Διαβάστε, επίσης: