Κύκλος δράσεων για το 1821 διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής

Ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων διοργανώνει έναν ευρύ κύκλο δράσεων, που κινούνται στο τρίπτυχο «Ιστορία-Αρχεία-Μνήμη» και εκτείνονται στα έτη 2019-2021. Στόχος είναι να καλυφθούν υπαρκτά κενά στην αρχειακή και ιστορική έρευνα, την εκδοτική δραστηριότητα και τη διερεύνηση της συλλογικής μνήμης, ώστε να υπάρξει μία έγκυρη επιστημονική προσέγγιση της Επανάστασης του 1821.

Ο κύκλος των δράσεων εγκαινιάζεται τον Μάρτιο του 2019 με ένα διήμερο συνέδριο και μία έκδοση. Συγκεκριμένα, στις 20 και 21 Μαρτίου 2019, με το διήμερο συνέδριο «1821 και Απομνημόνευμα. Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών). Βασικοί άξονές του είναι το απομνημόνευμα ως ιστορική πηγή, οι χρήσεις και οι αναγνώσεις του, τα εκδοτικά των απομνημονευμάτων του Αγώνα, η μνήμη και απομνημόνευση. Στο συνέδριο συμμετέχουν οι: Αθανάσιος Αγγελίδης, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Κώστας Γιαννακόπουλος, Άντα Διάλλα, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Έλλη Δρούλια, Ελευθερία Ζέη, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Παρασκευάς Κονόρτας, Χριστίνα Κουλούρη, Σοφία Λαΐου, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Χρήστος Λούκος, Νίκη Μαρωνίτη, Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Παντελής Μπουκάλας, Αλέξης Πολίτης, Νίκος Ροτζώκος, Βαγγέλης Σαράφης, Μαρίνος Σαρηγιάννης, Francesco Scalora, Παναγιώτης Στάθης, Γεράσιμος Στεφανάτος και Διονύσης Τζάκης.

Παράλληλα, αναμένεται η έκδοση για τα «Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου» του Αρτέμιου Μίχου, σε επιστημονική επιμέλεια της Μαρίας Ευθυμίου και του Βαγγέλη Σαράφη (α’ έκδ. 1883). Το έργο είναι ο πρώτος τόμος των «Κειμένων Μνήμης» (διευθυντής Παντελής Μπουκάλας), που αποτελούν τον κορμό του εκδοτικού προγράμματος του Ιδρύματος για το 1821.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο ανανεωμένο πρόγραμμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το 2019

«Συνάντηση» αρχαιολογίας και σύγχρονου πολιτισμού: «Δεν είναι όλα εφήμερα»

ΚΑΣ: «Πράσινο φως» στην απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου του ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας