Πολλά προβλήματα στην Ρόδο από την σφοδρή κακοκαιρία (Εικόνες και βίντεο)

Αποκομμένα συγκοινωνιακά από αέρα και θάλασσα έμειναν χθες για αρκετές ώρες τα νησιά των Δωδεκανήσων, εξαιτίας των σφοδρών ανέμων που σάρωσαν την περιοχή, η ένταση των οποίων ξεπέρασε ακόμα και τα 9 μποφόρ και ίσως έφτασε και τα 13!

Το κύμα κακοκαιρίας, που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας και αναμένεται να συνεχιστεί, δεν δημιούργησε ευτυχώς σοβαρά προβλήματα ή ζημιές στη Ρόδο, αλλά ωστόσο όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια, Δήμος, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ) και οι ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το νησί, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι δυνατό να δημιουργηθούν.

Σε πλήρη επιφυλακή για δεύτερο 24ωρο παραμένουν επίσης και οι αρμόδιοι του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Ρόδου οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για το νέο αυτό κύμα σφοδρών ανέμων το οποίο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα.

Έτσι, η σφοδρότητα των ανέμων που σάρωσε τα πελάγη και όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα κατάφερε:

– Να ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς και από τα νησιά μας.
– Να ακυρώσει όλες σχεδόν τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς το νησί μας και αντίστροφα.
– Να προκαλέσει σειρά προβλημάτων σε ό,τι αφορά την ομαλή ηλεκτροδότηση στην περιοχή Λίνδου, Πευκών αλλά και στην περιοχή του Αρχαγγέλου.
– Να προκαλέσει σπάσιμο δέντρων εντός κι εκτός της πόλεως Ρόδου χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα ή κίνδυνοι.
Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν σε πινακίδες καταστημάτων στην πόλη της Ρόδου και το Φαληράκι χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ή άλλες μεγαλύτερες ζημιές.

Κλαδιά από δέντρα αλλά και ολόκληρα δέντρα ξεριζώθηκαν για μια ακόμη φορά, ενώ μάλιστα “ξηλώθηκε” το πεζοδρόμιο που βρίσκεται πίσω από τον Ευαγγελισμό, στα “Ελαφάκια”.

Στην περιοχή κοντά στο γεφυράκι του Αγίου Δημητρίου είχαμε την πτώση δύο δέντρων πάνω σε δύο οχήματα επιχείρησης

Στη μαρίνα της Ρόδου χρειάστηκε η παρέμβαση και της πυροσβεστικής αλλά και των άλλων συνεργείων του δήμου καθώς ένα σκάφος χτυπήθηκε απο τον αέρα και τα κύματα και έπρεπε να σπεύσουν για την διάσωσή του.

Σε παραλιακές περιοχές όπως Στεγνά και Γκόλφ Αφάντου, η θάλασσα “κάλυψε” το δρόμο αλλά και επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί, και η σημερινή μέρα αποκάλυψε ένα τοπίο γεμάτο με χώματα και σφερτά υλικά που έβγαλε η θάλασσα, με αποτέλεσμα απο τις συγκεκριμένες περιοχές να μην μπορούν να περάσουν οχήματα και πεζοί, και τα συνεργεία του δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών να έχουν πιάσει απο νωρίς δουλειά για τον καθαρισμό τους.

Ο ιδιοκτήτης του αστεροσκοπίου Astronomy Cafe – Rhodes Island Στέργος Μανώλακας στο Φαληράκι μετέδωσε ότι και η επιχείρηση του υπέστη ζημιές από τους θυελλώδης ανέμους, που όπως γράφει στο faccebook οι ριπές του ανέμου μπορεί να ξεπέρασαν και τα 13 μποφόρ!

Οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν βγάλει στο ίδιο σημείο κομμάτια από βάρκες

Στα Στεγνά είναι αυτή την ώρα χωρίς νερό, ενώ η Ψίνθος βρίσκεται χωρίς ρεύμα από χθες στις 10 το βράδυ.

Αντίστοιχα προβλήματα με κλαδιά και δέντρα σπασμένα υπάρχουν και στη δημοτική ενότητα Καμείρου και μάλιστα λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι διέρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας απο την περιοχή.
Η πυροσβεστική έλαβε κλήση για άντληση υδάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας απο υπόγειο στην πόλη της Ρόδου.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στον δρόμο από Ελεούσα έως Πλατάνια και Φουντούκλι καθώς κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν δεκάδες κλαδιά και κλώνοι από πεύκους ενώ έχουν πέσει πινακίδες και καρέκλες στους δρόμους Μάλιστα, στο νηπιαγωγείο στην Ελεούσα έχει πέσει μεγάλος κλώνος.

Διακοπές ρεύματος

Συνεχείς διακοπές ρεύματος καταγράφηκαν χθες στη Ρόδο, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα έμεινε ολόκληρος ο οικισμός του Αρχαγγέλου, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε έως και τη Λίνδο. Αντίστοιχα στη δυτική πλευρά του νησιού δεν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε περιοχές όπως η Σορωνή, η Θολός και οι Φάνες.

Παράλληλα διακοπές ρεύματος μικρής διάρκειας σημειώθηκαν νωρίτερα και στην πόλη της Ρόδου.

Τα παραπάνω περιστατικά δημιουργούν έντονο προβληματισμό, καθώς έρχονται να προστεθούν στις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος που γίνονται στο νησί το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον, πράγμα πρωτόγνωρο για τη Ρόδο εν μέσω χειμερινής περιόδου.
Πόσω μάλλον όταν πλέον λειτουργούν δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, έστω και αν εκείνο στο Πρασονήσι είναι υπό δοκιμαστικό λειτουργία.

Εντούτοις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ουδέποτε στο παρελθόν η Ρόδος, δεν είχε αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης προβλήματα, παρά μόνο την καλοκαιρινή περίοδο όταν η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα υπερτετραπλασιάζεται λόγω του τουρισμού.

Σοκαριστικές είναι και οι εικόνες που αποτύπωσε ο φακός αναγνώστη της “Ροδιακής” του κ. Μανώλη Ρούφα από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή “Στεγνά”:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καιρός: Καταιγίδες, σκόνη και χιόνια σήμερα Τετάρτη