Στη Γερμανία για την ασφάλεια, τον εθνικισμό και το βραβείο με Ζάεφ ο Τσίπρας

Θα εκφωνήσει ομιλία για τις προκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ

Στη Γερμανία μεταβαίνει σήμερα (15/2) ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου η οποία διεξάγεται από τη δεκαετία του ’60, είναι η σημαντικότερη διεθνής διάσκεψη για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ και θα αναφερθεί στη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων, απέναντι στη λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθεί: στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην επίλυση του Μακεδονικού και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους (μεταξύ οποίων και σειρά αμερικανούς γερουσιαστές), καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός πρόκειται να βραβευθεί μαζί με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζάεφ με το βραβείο Ewald von Kleist για την προσφορά τους στη διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα για αύριο, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού (ώρα Γερμανίας):

– Στις 10:30 συνάντηση με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών.

– Στις 15:00 ομιλία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

– Στις 16:00 συνάντηση με τη Συμπρόεδρο των Πρασίνων, κα Annalena Baerbock.

– Στις 17:00 συνάντηση με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.

– Στις 20:00 επίσημο δείπνο, κατά το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τιμηθεί, από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το βραβείο Ewald von Kleist.

Διαβάστε, επίσης:

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης από τον ISIS στη Βόρεια Μακεδονία