Χάος στη Βουλή: Ποιήματα, «μαχαιρώματα» και μια παραίτηση

«Είμαι 25 χρόνια στο κοινοβούλιο. Ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκα αλλά έλαχε στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου ζωής, μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας να εκτελεστώ και να μου κοπεί το δικαίωμα να μιλάω στο κοινοβούλιο» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Το πρωτόκολλο ένταξης υπερψηφίστηκε τελικώς από 153 βουλευτές –τους ίδιους που είχαν στηρίξει και τη Συμφωνία των Πρεσπών- κλείνοντας πλέον το «κεφάλαιο» του ονοματολογικού και σηματοδοτώντας νέες εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία ήταν και η τελευταία κατά την οποία ο Πάνος Καμμένος ήταν αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς αμέσως μετά την ομιλία του γνωστοποίησε στον Νίκο Βούτση τη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

Η κίνησή του αυτή, την οποία είχε άλλωστε προαναγγείλει, οδήγησε και στη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας «χρέωσε» αυτή την εξέλιξη αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για μεθόδευση.

«Ψυχρός εκτελεστής»

«Είστε ψυχρός εκτελεστής» είπε ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι 25 χρόνια στο κοινοβούλιο. Ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκα αλλά έλαχε στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου ζωής, μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας να εκτελεστώ και να μου κοπεί το δικαίωμα να μιλάω στο κοινοβούλιο» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη του και πως τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του δεν σέβονται τις ανθρώπινες σχέσεις.

Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από βουλευτής.

«Τον κ. Μητσοτάκη μαζί τον παλεύαμε. Τώρα μας οδηγείτε στην αντιπολίτευση, ούτε αυτά που λέτε δεξιά κι αριστερά. Ούτε γέφυρες έχω χτίσει κ. πρωθυπουργέ με την διαπλοκή. Θα προτιμήσω να πάω σπίτι μου. Ίσως σας δώσω απόψε και την παραίτησή μου από βουλευτής» είπε ο κ. Καμμένος, και συμπλήρωσε:

«Εγώ πολέμησα την διαπλοκή. Ιδρύθηκαν 4 εφημερίδες με εμένα στο πρωτοσέλιδο. Από συγκεκριμένο άνθρωπο. Και μου λέτε ότι τα βρήκα; Όχι δεν τα βρήκα και δεν θα τα βρω. Εσείς μου λέτε ότι θα μείνω απροστάτευτος».

«Θα με ευγνωμονείς…»

Παρότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός κρατούσε αρκετά χαμηλούς τόνους απέναντι στον Πάνο Καμμένο, την Παρασκευή σήκωσε το… γάντι και απάντησε σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους.

«Δεν δύναμαι να ακολουθήσω την προσπάθεια που καταβάλετε τις τελευταίες ημέρες. Δεν δύναμαι γιατί προσπαθείτε να αποκαθηλώσετε και να ακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής ιστορίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Θα με ευγνωμονείς που κατάλαβα γρήγορα το σχέδιό σου να ανατρέψεις την κυβέρνηση ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ του αφιέρωσε στον Πάνο Καμμένο το ποίημα «Η πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

«Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, οι καπετάνιοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα»

Αμέσως μετά από την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο Πάνος Καμμένος πήρε εκ νέου τον λόγο.

«Τις γέφυρες μου τις γράψατε χτες σε μήνυμα που μου στείλατε στο κινητό μου» είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας, και συμπλήρωσε:

«Και δεν σας κρύβω ότι αυτό με ενόχλησε περισσότερο από όλα».

Επέλεξε δε στίχους από το ποίημα «Ο Ματρόζος» του Γεωργίου Στρατήγη για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα:

«Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, οι καπετάνιοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα».

Μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ο Πάνος Καμμένος είπε «να είστε καλά» και αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα.

«Ποιητική βραδιά των δύο πρώην συνεταίρων» 

«Όσο για την ποιητική βραδιά των δύο πρώην συνεταίρων, παραπέμπουμε στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: το τελευταίο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση. Η σαπουνόπερα ευτυχώς τελειώνει σε 100 μέρες καθώς οι πολίτες θα απαλλάξουν την χώρα από τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους της».

Διαβάστε, επίσης:

«Σφάχτηκαν» Τσίπρας και Καμμένος στην Βουλή – Χώρισαν οριστικά με ποίηση και… αίμα