Νίκος Γκάλης: «Ο αθλητισμός δεν είναι πόλεμος, πρέπει να γίνει διασκέδαση»

Η φυσική παρουσία του σε έναν χώρο, πόσο μάλλον ο λόγος του, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς πως, από επιλογή, δεν εμφανίζεται, ούτε εκφράζεται, δημόσια, συχνά. Ανταποκρίνεται, εντούτοις, δίχως δεύτερη σκέψη, όταν καλείται να στηρίξει έναν σημαντικό σκοπό ανθρωπιάς. Όπως ήταν αυτός το βράδυ της Τετάρτης (20/2) στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετήθηκε με τη διεξαγωγή φιλικής αναμέτρησης του Άρη με τον Ερμή Λαγκαδά (σ.σ. από την Α2 κατηγορία Ανδρών).

Ο Νίκος Γκάλης βρέθηκε στο κέντρο του γηπέδου, η οποία φέρει το όνομά του, για να καταθέσει εμπράκτως συμπαράσταση στην κινητοποίηση που υφίσταται για φίλαθλο των «κίτρινων» που έχει οικονομική ανάγκη, για την αποκατάσταση της υγείας του, μετά από τροχαίο ατύχημα που του συνέβη προ τριετίας.

Χαιρέτησε με θέρμη, με την εμφάνισή του στο άλλοτε… σπίτι του, εκεί όπου «έχτισε» το τεράστιο αγωνιστικό του ανάστημα, φορώντας τη φανέλα του Αρη, έναν -έναν τους καλαθοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο και τους ιθύνοντες της τωρινής ομάδας της συμπρωτεύουσας. Εισέπραξε πίσω αποθεωτική υποδοχή, τόσο από τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης, όσο και από τους υποστηρικτές του συλλόγου, οι οποίοι επέλεξαν να έχουν θέση στις κερκίδες του Παλέ Ντε Σπορ για το παιχνίδι (σ.σ. τα έσοδά του διατέθηκαν στο φίλαθλο που βιώνει τις δύσκολες ώρες).

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, όση ώρα έμεινε στο Αλεξάνδρειο, δέχτηκε ασφυκτικό… μαρκάρισμα (σ.σ. ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα) από κόσμο, μικρής και μεγάλης ηλικίας, που ήθελε να αποσπάσει την υπογραφή του και να βγει φωτογραφία μαζί του. “ Πίεση”, την οποία δέχτηκε ο ίδιος με υπομονή, ευγένεια και χαμόγελα.

Ανάλογα στενό ήταν και το “πρέσινγκ” που του έγινε από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το οποίο αντιμετώπισε με όμοια πρόσχαρο τρόπο. Η συζήτηση μαζί του ήταν λίγων, αλλά ουσιαστικών, λεπτών και κάλυψε όσες ερωτήσεις τέθηκαν.

«Συγκινούμαι, κάθε φορά, όταν μπαίνω στο γήπεδο και βλέπω την αγάπη του κόσμου. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν ξεχνάνε τις όμορφες εποχές, τότε που παίζαμε μπάσκετ. Είναι και τα μικρά παιδιά, τα οποία με ξέρουν παίρνοντας πληροφορίες από τους γονείς τους και το ίντερνετ, πλέον. Με συγκινεί και χαροποιεί, ιδιαιτέρως, το γεγονός», μας είπε, αρχικά.

Για την επιλογή του να στηρίξει, με την παρουσία του, το λόγο της φιλικής δοκιμασίας του Αρη με τον Ερμή Λαγκαδά, σχολίασε: «Όσο μπορώ, παρευρίσκομαι σε εκδηλώσεις που αφορούν ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Αρη, στην ομάδα του Λαγκαδά και τον κόσμο που ήρθε στο γήπεδο για τη συγκεκριμένη ανάγκη που υπάρχει. Οσο μπορούμε να βοηθάμε κόσμο που μας χρειάζεται, καλό είναι να το κάνουμε. Πρέπει να καταλάβουμε πως ο αθλητισμός δεν είναι… πόλεμος. Χρειάζεται, για μένα, να είναι σαν το θέατρο, να μπορεί ο μπαμπάς να φέρει την οικογένεια, τα παιδιά του, για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Να είναι διασκέδαση, όχι “ μίσος” και “ πόλεμος”…» .

«Δυσφήμηση του αθλήματος»

Το πνεύμα ηρεμίας, ενότητας και ασφάλειας, που προτάσσει ο Νίκος Γκάλης, όπως και κάθε νοήμων άνθρωπος, για τον ελληνικό αθλητισμό και το μπάσκετ, ειδικότερα, δεν αποτέλεσαν συστατικά των πρόσφατων αναμετρήσεων που έγιναν, εντός των τειχών, για το θεσμό του Κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης της ΕΟΚ, με τον ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό να μην ολοκληρώνεται ποτέ, ύστερα από την αποχώρηση των «ερυθρόλευκων», από το ΟΑΚΑ, στο ημίχρονο της μάχης (13/2). Στην πορεία, αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, στα «Δύο Αοράκια», του Ηρακλείου (17/2), σε συνθήκες… παιδικής χαράς, καθώς δικαίωμα παρουσίας στις κερκίδες του γηπέδου, για την αποφυγή επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς των δύο φιναλίστ, είχαν μόνο μαθητές δημοτικών και γυμνασίων σχολείων.

«Δεν είδα πολλές εικόνες από τον ημιτελικό στο ΟΑΚΑ, έμαθα τι έγινε, όμως. Είναι άσχημες περιπτώσεις αυτές. Δυσφημούν το άθλημα. Ο κόσμος απομακρύνεται όταν βλέπει σκηνικά και επεισόδια. Δε φέρνεις στο γήπεδο το παιδί σου, όταν ξέρεις ότι μπορεί να κινδυνεύει», τόνισε ο ίδιος.

Για τις σκέψεις που υφίστανται, δε, στον Ολυμπιακό, για πιθανή αποχώρησή του από το πρωτάθλημα, επισήμανε: «Δεν ξέρω ποιος κερδίζει από τα συγκεκριμένα πράγματα. Για μένα, είναι καλό να σταματήσουν, κάποια στιγμή, όλα αυτά και να γίνει το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, όλα τα αθλήματα, διασκέδαση. Δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός μπροστά, ο “ πόλεμος”, το πως θα… φάει ο ένας τον άλλον. Πρέπει, πλέον, να προχωρήσουμε…».

«Μπαίνει σε σειρά ο Άρης»

Η κουβέντα με τον κορυφαίο, Νίκο Γκάλη, κατέληξε στον Άρη και την αγωνιστική προσπάθεια που καταβάλλεται φέτος από την ομάδα. «Είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Αρη. Εχουν καταφέρει πολλά, δε βλέπω αγωνιστικά σε ποια θέση είναι η ομάδα. Βλέπω ότι ο σύλλογος μπαίνει σε μια σειρά. Θα δούμε, από εκεί και μετά, τη συνέχεια. Ξέρετε, πολύ καλά, ότι το μπάσκετ είναι επαγγελματικό και όποιος έχει τα πιο πολλά χρήματα, παίρνει και τους πιο καλούς παίκτες. Σημασία αποτελεί να διαθέτουμε μια ομάδα αντάξια της ιστορίας μας, να μπαίνει μέσα στο γήπεδο και ο κόσμος να σέβεται την προσπάθεια που γίνεται για αυτήν την ομάδα. Γιατί ο Άρης, από παλιά, είχε πάρα πολύ κόσμο για το μπάσκετ. Είναι κρίμα να μην έχουν μια ωραία ομάδα να μπορούν να τη βλέπουν», ήταν τα λόγια του.

Ερωτηθείς για την παρακολούθηση, δια ζώσης, μελλοντικών αγωνιστικών υποχρεώσεων των «κίτρινων», αρκέστηκε να απαντήσει πως: «Όσο μπορώ να έρχομαι στο γήπεδο, θα έρχομαι…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Του αξίζει – Στο «πάνθεον» του παγκόσμιου μπάσκετ ο Νίκος Γκάλης!

Βίντεο ντοκουμέντο – Όταν ο Νίκος Γκάλης και ο Λάρι Μπερντ έπαιζαν μαζί!

Συγκινεί ο Γκάλης: “Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν φίλος μου και τον ένιωθα πατέρα μου”