Κινεζικές ονομασίες απέκτησαν τοποθεσίες στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης (Βίντεο)

Πέντε περιοχές της «σκοτεινής» (μη ορατής) πλευράς της Σελήνης, απέκτησαν επισήμως κινεζικές ονομασίες, σύμφωνα με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας (ΔΕΑ). Η απόφαση έρχεται μετά την ιστορική πρώτη προσελήνωση σε αυτή την πλευρά του φεγγαριού, που έκανε η αποστολή Change 4 της Κίνας στις αρχές του έτους.

Η ΔΕΑ ενέκρινε την ονομασία Στάτιο Τιανχέ για το σημείο προσελήνωσης του σκάφους Chang’e 4 στις 3 Ιανουαρίου, ένα όνομα που παραπέμπει στην αρχαία κινεζική ονομασία του Γαλαξία μας, ο οποίος, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, ήταν ένας ουράνιος ποταμός που χώριζε δύο περιοχές.

Τρεις μικροί κρατήρες που σχηματίζουν ένα τρίγωνο γύρω από το σημείο της κινεζικής προσελήνωσης, πήραν τα ονόματα Τζίνιου, Χέγκου και Τιανζίν, που ήσαν τα ονόματα μυθικών χαρακτήρων στην κινεζική λαϊκή ιστορία «Ο γελαδάρης και η υφάντρα», καθώς επίσης υπήρξαν ονόματα αρχαίων κινεζικών αστερισμών από την εποχή της δυναστείας Χαν.

 

Η πέμπτη κινεζική ονομασία, Μονς Τάι, δόθηκε στην κεντρική κορυφή του μεγάλου κρατήρα φον Κάρμαν, εντός του οποίου έγινε η προσελήνωση, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 46 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το σημείο που «πάτησε» η άκατος Chang’e 4. Σήμερα στην Κίνα υπάρχει βουνό με την ίδια ονομασία (Όρος Τάι) στην επαρχία Σαντόνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το κινεζικό σκάφος Change-4 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Η Κίνα προωθεί προγράμματα με σκοπό να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη

Ιστορική πρωτιά: Η Κίνα πάτησε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού – Και πρώτη εικόνα