Έλληνες επιστήμονες έκαναν την πρώτη μέτρηση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας

Για πρώτη φορά δύο Έλληνες επιστήμονες, σε συνεργασία με έναν Αυστραλό συνάδελφό τους, μέτρησαν την ένταση ενός τμήματος του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας μέσω «τομογραφίας», δημιουργώντας ένα τριδιάστατο μαγνητικό χάρτη για ένα μικρό κομμάτι του Γαλαξία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής δρα Άρη Τρίτση της Σχολής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και με τη συνεργασία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Βασιλικής Παυλίδου του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής, διαπίστωσαν πως η ένταση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θεωρείτο έως τώρα.

Στην εικόνα παραπάνω βλέπουμε τις δυο περιοχές στις οποίες χαρτογράφησαν οι επιστήμονες το μαγνητικό πεδίο και τη θέση τους στον Γαλαξία

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Άρης Τρίτσης δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που καταγράφει τη δύναμη του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας.

«Το έργο μας ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές ανακαλύψεις σχετικά με την εξέλιξη του Γαλαξία, τον σχηματισμό αστέρων και πλανητών και τα αρχικά στάδια του Σύμπαντός μας», δήλωσε επίσης ο Δρ. Τρίτσης.

Έως σήμερα, τα περισσότερα επιστημονικά μοντέλα που έκαναν εκτιμήσεις για την ένταση του Γαλαξιακού μαγνητικού πεδίου σε διάφορα σημεία και αποστάσεις από τον Ήλιο, βασίζονταν σε παρατηρήσεις που δεν μπορούν να μετρήσουν το πεδίο αυτό σε τρεις διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμια «πρωτιά»: Έλληνες ερευνητές έριξαν φως στη διαδικασία γέννησης νέων άστρων

Ανακαλύφθηκε γειτονικός γαλαξίας-νάνος «ζωντανό απολίθωμα» ηλικίας 13 δισ. ετών!