Λέκκας: Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον ελληνικό χώρο από τον σεισμό στην Τουρκία

Αισθητή και στη Ρόδο η ισχυρή δόνηση, έγιναν τρεις μικρότεροι σεισμοί με διαφορά 5 λεπτών μεταξύ τους

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας για την ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Τουρκία.

Ο σεισμός υπολογίστηκε αρχικά στα 5,8 Ρίχτερ, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 6,2 και πριν λίγο αναθεωρήθηκε και πάλι στα 5,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται στην πόλη Ντενίζ. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε στη Daily Sabah πως δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα αλλά είναι πιθανό να έχουν καταρρεύσει κάποια ξύλινα σπίτια.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, ο μεγάλος σεισμός καταγράφηκε σε περιοχή έντονης σεισμικότητας και έγινε αισθητός και στη Ρόδο, πιθανώς και σε Κω και Σάμο.

«Η περιοχή πλήττεται από σεισμούς, πριν από αρκετά χρόνια είχε καταγραφεί μεγάλος σεισμός με μεγάλες καταστροφές» τόνισε, επισημαίνοντας πως η έντονη σεισμικότητα οφείλεται σε «ρήγματα που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα».

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως «κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός» καθώς ήδη έχουν καταγραφεί και μερικοί μετασεισμοί. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, έχουν καταγραφεί διαδοχικές δονήσεις μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, 3,8 Ρίχτερ και 3,3 Ρίχτερ, με διαφορά 4-5 λεπτών.

«Δεν νομίζω πως μπορεί να επηρεάσει τα δικά μας σεισμικά τόξα αλλά κινητικότητα είναι πιθανή στις γειτονικές περιοχές. Δεν είναι όμως κάτι που θα φανεί άμεσα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος και ανησυχία για τον ελληνικό χώρο».

Διαβάστε, επίσης:

Ποινικές διώξεις σε Δούρου και άλλους 8 για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα