Όταν κάποιος κάνει αναφορά στην Αμοργό, τότε αυτόματα έρχεται στο μυαλό όλων η επιβλητική μονή της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας που στέκεται εκεί αγέρωχη επί δέκα αιώνες και είναι ένα βήμα πριν από την ένταξη του μνημείου στον Πολιτιστικό κατάλογο της UNESCO. Στην νότια και απόκρημνη ακτή της Αμοργού με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου προκαλεί τις αισθήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι μπορεί κάποιος να την δει μόνο από το πέλαγος.
Πριν από δύο ημέρες στην προσωπική ιστοσελίδα του πατήρ Αντωνίου Δεσποτίδη στα social media είδαμε ότι το μοναστήρι και δη ο προαύλιος χώρο του επλήγη από κατολίσθηση βράχων. Κάτι οι βροχές του χειμώνα που ήταν έντονες και κάτι οι δυνατοί άνεμοι των τελευταίων ημερών και δεκάδες πέτρες έπεσαν στο χώρο της εισόδου της μονής με αποτέλεσμα όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες οι ζημιές να είναι μεγάλες… Όπως δεν διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του «πατερούλη» … « Ένα από τα μεγαλυνάρια της Παναγίας μας λέει τα εξής: Ιασιν σωμάτων και των ψυχών, βλύζει η εικών σου, και φυλάττει την σην, Μονή, εκ φθοράς των λίθων πιπτόντων από ύψους. Διό σε Μεγαλύνομεν, Χοζοβιώτισσα».
Σε επικοινωνία που είχαμε (naxospress.gr) με τους μοναχούς της μονής, η απάντηση μας καθησύχασε… «σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον. Δεν μπορείτε ενδεχομένως να το καταλάβετε, αλλά αυτό είναι το θαύμα της Παναγίας. Κανείς δεν έπαθε τίποτα. Υπήρχαν επισκέπτες λόγω της Ακολουθίας που γίνονταν εκείνη την ώρα, όμως όλα κύλισαν όμορφα. Και στο παρελθόν έχουμε ανάλογες κατολισθήσεις. Ποτέ όμως δεν σημειώθηκε ατύχημα. Οι ζημιές είναι μεγάλες, όπως είδαμε στο διαδίκτυο, με τη βοήθεια της Παναγίας, ελπίζουμε σύντομα να ανακατασκευαστεί η είσοδος…»
Ιστορικό της Μονής
Η ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας βρίσκεται στη νότια και απόκρημνη ακτή της Αμοργού, ορατή μόνον από το πέλαγος, που απλώνεται απέραντο κάτω από τα βράχια, 300 μ. υψηλά. Η κάτασπρη, απέριττη όψη της μονής εναρμονίζεται θαυμαστά με τα πολύχρωμα ανώμαλα βράχια. Μόνον από κοντά διαγράφονται οι λευκοί γεωμετρικοί όγκοι και τα αυστηρά γραμμικά περιγράμματα του κτιρίου που, με την συνεργεία του φωτός, δημιουργούν την αίσθηση πολυεπίπεδης επιφάνειας.
Διαβάστε, επίσης:
Ευθ. Λέκκας: Δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, στο Γαλαξίδι