Βρετανία: Συνελήφθη ο Ασάνζ – Τον έβγαλαν σηκωτό από την πρεσβεία του Ισημερινού! (Βίντεο)

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ και την μεταφορά του από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.

O Ισημερινός αποφάσισε την άρση του καθεστώτος ασύλου, ενώ λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, με πρόσχημα το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers.

Ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ο Ασάνζ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στο Westminster το συντομότερο δυνατόν.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks συνελήφθη από την βρετανική αστυνομία, η οποία εκλήθη στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε καταφύγει από το 2012.

Δείτε την στιγμή της σύλληψης του:

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Αντιδράσεις μετά τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Έχει κρυφτεί από την αλήθεια εδώ και χρόνια. Ευχαριστώ τον Ισημερινό και τον Πρόεδρο Λένιν Μορένο για την συνεργασία τους με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου ο Ασάνζ να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη», αναφέρει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

O Άλαν Ντάνκαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας , εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απολύτως σωστό που ο Aσάνζ θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη με τον δέοντα τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασιστεί τι θα συμβεί στη συνέχεια. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην κυβέρνηση του Ισημερινού υπό τον Πρόεδρο Mορένο για τη δράση που έχει αναλάβει».

O υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σαίντ Τζαβίντ ευχαρίστησε μέσω Twitter τον Ισημερινό για τη συνεργασία του.

«Σχεδόν 7 χρόνια μετά την είσοδό του την πρεσβεία του Ισημερινού, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται τώρα υπό κράτηση και θα δικαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισημερινό για τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό του».

Tο σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers

Τα «έγγραφα INA» είναι μια σειρά εγγράφων που διέρρευσε βουλευτής του Ισημερινού και ενέπλεξαν τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Η προειδοποίηση του WikiLeaks καταγράφεται δύο ημέρες αφού ο Μορένο κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο και πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο μια διευθέτηση ώστε η Βρετανία να του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ισημερινού άφησε να εννοηθεί πως ο WikiLeaks ευθύνεται για τη διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής ζωής του στο Διαδίκτυο, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει την υποψία του αυτή. Ο πρόεδρος του Ισημερινού επανέλαβε επίσης την απαίτηση ο Ασάνζ να μην παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα άλλων κρατών.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες της δικαιοσύνης σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό. Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα τον συλλάβει τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο. Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο του απαγορεύθηκε πέρυσι.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Πάμελα μίλησε: «Η Μέι είναι η χειρότερη πρωθυπουργός – Να αφεθεί ελεύθερος ο Ασάνζ»